Răzbunarea Rusiei asupra Republicii Moldova, după alegerea Maiei Sandu: ”Gazprom vrea să ne îngenuncheze”

Joi, 14 Octombrie 2021, ora 13:374660 citiri
Răzbunarea Rusiei asupra Republicii Moldova, după alegerea Maiei Sandu: ”Gazprom vrea să ne îngenuncheze”
Guvernul de la Chișinău a inițiat stare de alertă în sectorul de gaze naturale FOTO Facebook / Maia Sandu

Criza prețurilor la gaze lovește și Republica Moldova, unde Gazprom ar vrea să obțină aproximativ 600 - 700 de milioane de dolari mai mult doar din cauză că la guvernare nu a ajuns partidul pro-rus preferat de Moscova la ultimele alegeri.

„Gazprom acum vrea să ne îngenuncheze, să scoată din buzunarul nostru vreo 600-700 de milioane de dolari în plus, doar de aceea că nu a ajuns un partid pro-rus la guvernare și noi în continuare depindem de ei”, a spus Sergiu Tofilat, expert în probleme energetice la Chișinău.

La rândul său, deputatul PAS Radu Marian a declarat că în actualele condiții Guvernul a emis starea de alertă în sectorul energetic pentru a mobiliza instituțiile responsabile să poată întreprinde măsurile necesare pentru protejarea cetățenilor și a securității energetice a statului.

„Problema nu e neapărat că rămânem fără gaz ori fără energie, ci e în preț, dar Guvernul este gata să compenseze anumite diferențe pentru a atenua șocul legat de preturi pentru cetățeni”, a spus Marian.

Sergiu Tofilat a precizat că de la prețul de 800 de dolari pe care îl achită Republica Moldova acum, ar fi vorba de compensarea unei diferențe de circa 400 de milioane de dolari. La întrebarea de unde va lua Guvernul acești bani, Radu Marian a declarat că acum, guvernul de la Chișinău poartă negocieri și este încrezător că se va ajunge la o înțelegere.

Amintim că peste Prut a fost instituită stare de alertă în sectorul de gaze naturale. Anunțul a fost făcut de vicepremierul Andrei Spânu după ședința Comisiei Situații Excepționale. Totodată Guvernul a decis eliberarea și folosirea păcurii din rezervele de stat pentru a reduce utilizarea volumului de gaz de la Termoelectrica.

Întreprinderea Energocom a fost mandatată să găsească soluții alternative de achiziționare a gazelor din Ucraina și România, atât pentru octombrie, cât și pentru următoarele luni, relatează Jurnal.md