Prețul cafelei va exploda, din cauza înghețurilor din Brazilia și a pandemiei de COVID-19

Sambata, 07 August 2021, ora 09:23
3212 citiri
Prețul cafelei va exploda, din cauza înghețurilor din Brazilia și a pandemiei de COVID-19
Preţul cafelei arabica aproape s-a dublat în ultimele 12 luni la bursa ICE FOTO Pixabay

Cel mai grav îngheţ care a avut loc în ultimele decenii în Brazilia şi costurile mari la transport, în urma pandemiei de Covid-19, vor urca preţurile cafelei la niveluri record multianuale, în următoarele săptămâni.

Creşterea preţurilor cafelei va avea drept consecinţă costul mai mare al unui coş de cumpărături, în urma majorării preţurilor unor alimente precum pâinea, uleiurile vegetale şi zahărul,

Un indice privind preţurile alimentelor la nivel mondial calculat de agenţia pentru alimente a Naţiunilor Unite a crescut în iulie cu 31%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, într-o perioadă în care mulţi cumpărători au probleme financiare din cauza pandemiei.

Cel mai grav val de frig produs în Brazilia din 1994 a urcat preţul boabelor verzi de cafea la cel mai ridicat nivel din ultimii aproape şapte ani şi este aşteptat ca creşterea să fie rransferată consumatorilor, atunci când vor cumpăra boabe prăjite sau cafea răşnită din supermarketuri.

Preţul cafelei arabica aproape s-a dublat în ultimele 12 luni la bursa ICE de contracte futures din Statele Unite, culturile din Brazilia având probleme şi di n cauza celei mai grave secete din ultimii 91 de ani.

Amploarea pagubelor este încă evaluată, dar în zonele în care arborii de cafea nu au rezistat refacerea producţie iar putea dura până la şapte ani.

Datele Biroului pentru Statistica Muncii din SUA arată că preţurile medii ale cafelei râşnite au urcat cu 8,1% în aprilie, la un maxim de 4,75 de dolari livra (453,5 grame) comparativ cu anul anterior şi cel mai ridicat nivel atins din iulie 2015, din cauza secetei din Brazilia.

Creşterea preţurilor la cafeaua arabica pe bursa ICE Futures din SUA a accelerat rapid, cu toate acestea, după îngheţul recent şi preţurile de vânzare cu amănuntul par că vor creşte cu siguranţă ca răspuns.

În Brazilia, cea mai mare ţară consumatoare din lume după Statele Unite, preţurile la cafea prăjită şi măcinată au crescut cu 3,4% în iunie, potrivit biroului de statistici IBGE.

După îngheţurile din iulie, grupul brazilian Abic din industria cafelei le-a spus companiilor specializate în prăjurea cafelei să analizeze costurile şi să ajusteze preţurile în consecinţă, pentru a păstra sustenabilitatea afacerilor lor.

Abic estimează că preţurile cafelei verzi pentru firmele din Brazilia care prăjesc cafeaua au crescut cu aproximativ 80% din decembrie până la sfârşitul lunii iulie.

"Unele companii, inclusiv lideri de piaţă, au anunţat deja creşteri de preţuri", a spus Abic într-o scrisoare către prăjitorii asociaţi, văzută de Reuters.

JDE Peet's, ale cărei mărci includ Douwe Egberts, Kenco şi Peet's, au remarcat că în ultimele 12 luni a existat o creştere bruscă a costurilor cu ingredientele, transportul şi alte costuri.

Creşterea costurilor de transport, legată de lipsa de containere de transport, ar putea juca un rol major în creşterea preţurilor. Cafeaua este expediată în mod normal în containere.

Cum poți să păcălești prețurile exorbitante la mâncare de la Otopeni. Pontul din aeroport pe care puțini îl știu FOTO
Cum poți să păcălești prețurile exorbitante la mâncare de la Otopeni. Pontul din aeroport pe care puțini îl știu FOTO
Prețurile din Aeroportul Otopeni sunt o adevărată sperietoare pentru călători, fiind considerate extrem de mari și exagerate în comparație cu puterea financiară medie a românilor....
Fost șef de stat acuzat că a plecat din reședința prezidențială la finalul mandatului cu tot cu mobilier: ”Nu ştiu de ce a trebuit să ia patul”
Fost șef de stat acuzat că a plecat din reședința prezidențială la finalul mandatului cu tot cu mobilier: ”Nu ştiu de ce a trebuit să ia patul”
Fostul preşedinte brazilian Jair Bolsonaro a depus o plângere împotriva actualului preşedinte Luiz Inacio Lula da Silva, cerând scuze şi despăgubiri pentru că a sugerat că a luat mobilier...
#cafea, #preturi, #Brazilia , #Brazilia