Presedintele Poloniei avertizeaza in legatura cu pericolul reprezentat de imperialism

Marti, 01 Septembrie 2020, ora 12:17
2775 citiri
Presedintele Poloniei avertizeaza in legatura cu pericolul reprezentat de imperialism
Sursa: HeptaPhoto

Presedintele polonez Andrzej Duda a avertizat marti in legatura cu pericolul reprezentat de imperialism, cu ocazia unui eveniment comemorativ, organizat la Gdansk, la implinirea a 81 de ani de la inceperea celui de-al Doilea Razboi Mondial, informeaza dpa.

"Acest loc este un simbol al eroismului soldatilor polonezi si pentru intreaga lume un avertisment impotriva imperialismului si politicii brutale care conduce la razboi", a declarat Andrzej Duda la Westerplatte, o peninsula care a adapostit un avanpost polonez atacat de fortele germane la 1 septembrie 1939.

Ceea ce s-a intamplat la Westerplatte serveste drept avertisment ca tragedia unui razboi mondial nu trebuie sa se repete niciodata, a continuat seful statului polonez.

"Aceste evenimente au dus la tragedii ale natiunilor, au luat viata a milioane de oameni care au pierit in lupta sau au fost ucisi; ele au condus la Holocaust si la tot intunericul care s-a intamplat in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial", a subliniat el.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a marcat cei 81 de ani de la inceperea razboiului la Wielun, un oras situat in prezent din centrul Poloniei care a fost bombardat de Luftwaffe in zorii zilei de 1 septembrie 1939. Orasul, la acea vreme aflat la numai 20 de kilometri de frontiera cu Germania, nu avea garnizoana militara, aparare antiaeriana sau industrie.

Primul obiectiv al aviatiei militare germane a fost spitalul din oras.

"Acesta este locul unde a iesit la iveala intentia barbara a germanilor - genocidul si exterminarea. Istoricii intreaba 'De ce Wielun? De ce acest oras lipsit de aparare?' Bombele au ucis peste 1.000 de oameni aici. Este greu de gasit un raspuns la aceasta intrebare. Cate mame si-ar fi alaptat copiii, cati profesori ar fi castigat un premiu Nobel? Cati antreprenori ar fi facut acest pamant mai bogat?", a spus Morawiecki.

El a lansat un avertisment cu privire la tentativele de falsificare a istoriei celui de-al Doilea Razboi Mondial. "Acesta a fost un razboi totalitar, inceput de doua regimuri criminale, genocidale. Astazi la Wielun suntem datori sa spunem: gata cu nazismul, gata cu comunismul. Gata cu razboiul!", a accentuat prim-ministrul polonez.

In Al Doilea Razboi Mondial, Polonia a pierdut aproximativ sase milioane de cetateni, dintre care aproape jumatate erau evrei polonezi. In urma conflagratiei, tara nu si-a recapatat suveranitatea deplina, intrand in sfera de influenta sovietica.

Alertă majoră la granița NATO cu Ucraina. După atacul masiv al rușilor, Polonia și-a mobilizat avioanele proprii şi pe cele aliate
Alertă majoră la granița NATO cu Ucraina. După atacul masiv al rușilor, Polonia și-a mobilizat avioanele proprii şi pe cele aliate
Comandamentul operaţional al forţelor armate poloneze şi-a mobilizat propriile avioane şi pe cele aliate din cauza atacului intens cu rachete al Rusiei asupra teritoriului ucrainean care a avut...
Amplă operaţiune împotriva unei reţele ruse de spionaj într-o țară europeană. „Obiectivele de politică externă ale Kremlinului”
Amplă operaţiune împotriva unei reţele ruse de spionaj într-o țară europeană. „Obiectivele de politică externă ale Kremlinului”
Serviciul de contraspionaj ABW din Polonia a anunţat joi, 28 martie, că este în curs o operaţiune care vizează o reţea de spionaj rusă, care se desfăşoară în coordonare cu serviciile din...
#international, #duda, #Polonia, #imperialism, #Al Doilea Razboi Mondial , #razboi
Comentarii
Poza Camelian_Propinatiu_scriitor
Camelian_Propinatiu_scriitor
rank 5