Presedintele PE, Martin Schulz: Alegerile din Rusia, lipsite de "corectitudine"

Autor:Ana Ilie
Luni, 05 Martie 2012, ora 22:06723 citiri
Presedintele PE, Martin Schulz: Alegerile din Rusia, lipsite de "corectitudine"

Corului de critici la adresa alegerilor prezidentiale din Rusia i s-a alaturat, luni dupa-amiaza, presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, care a apreciat ca scrutinului i-a lipsit "corectitudinea, in special in ceea ce priveste alegerea limitata a candidatilor si neregulile" din timpul votului.

"Ma astept ca autoritatile sa investigheze rapid neregulile raportate. Regret ca nu toti candidatii au avut acces egal la mass-media. Cea mai mare parte a mass-mediei a favorizat un singur candidat", a precizat Martin Schulz intr-un comunicat, in care a mai salutat activismul civil si a cerut respectarea promisiunilor privind reforme politice si electorale.

"Acum ca alegerile s-au incheiat, autoritatile ruse trebuie sa-si respecte promisiunile privind reformele politice si electorale, imbunatatirea domniei legii si respectarea drepturilor civile, asigurarea independentei justitiei si eradicarea coruptiei. Autoritatile trebuie sa raspunda vocilor tot mai puternice privind democratizarea tarii", se mai arata in comunicatul lui Martin Schulz.

Anterior declaratiilor presedintelui PE, OSCE anuntase ca alegerile prezidentiale din Rusia au fost "clar distorsionate" in favoarea castigatorului, Vladimir Putin.

Rezultatele scrutinului de duminica il dau castigator pe Putin, cu peste 63% din voturi. OSCE sustine ca rezultatul alegerilor "nu a fost niciodata in dubiu" si au existat nenumarate rapoarte privind nereguli si fraude.

Intr-un comunicat de presa, OSCE a precizat ca, desi toti candidatii au putut sa-si faca liber campanie, au fost "probleme serioase" de la inceput, conditiile fiind "clar distorsionate in favoarea unuia dintre candidati, actualul premier Vladimir Putin".

"Ideea principala a alegerilor este ca rezultatul este necunoscut. Nu s-a intamplat asa in Rusia. Nu a existat o competite reala si abuzul resurselor guvernamentale a asigurat victoria, care nu a fost niciodata in dubiu, a unui anumit candidat", a subliniat purtatorul de cuvant al observatorilor, Tonino Picula.

OSCE a mai apreciat ca "cererile privind alegeri cinstite din partea cetatenilor si candidatilor au condus la o mai mare implicare civica in eforturile de observare pentru a mari integritatea procesului". "Insa procesul s-a deteriorat in timpul numaratorii voturilor care a fost apreciata negativ in aproape o treime din sectiile de votare observate", incheie organizatia.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News
Comentarii
Nonpolitikon
rank 5
"corectitudine" , înseamnă fără camere video, ca să nu ştii câţi or