Presedintele Indoneziei anunta ca tara isi muta capitala pe insula Borneo

Luni, 26 August 2019, ora 15:57
6703 citiri
Presedintele Indoneziei anunta ca tara isi muta capitala pe insula Borneo
Foto: Arhiva Pixabay

Presedintele indonezian Joko Widodo a dezvaluit, luni, amplasamentul viitoarei capitale, ce va fi ridicata in partea indoneziana a insulei Borneo, in provincia Kalimantanul de Est, pentru a lua locul Jakartei, o metropola supraaglomerata, poluata si care se scufunda incet, situata pe coasta de nord a insulei Java.

Presedintele Widodo a subliniat ca este urgenta inceperea planurilor de relocare, desi mutarea institutiilor guvernamentale nu va avea loc inainte de 2024, transmite Reuters.

Noua capitala, al carei nume nu a fost inca ales, va fi amplasata nu departe de actualul Samarinda City si de orasul-port Balikpapan, important pentru transportul de carbune si titei.

"Este un loc strategic in centrul Indoneziei, aproape de o zona urbana in crestere", a explicat Widodo, intr-o conferinta de presa, la palatul de stat din Jakarta.

Mutarea capitalei va costa 466 miliarde de rupii (32,79 miliarde de dolari), din care statul va contribui cu 19%, restul urmand sa provina din parteneriat public-privat si din investitii private, a precizat Widodo.

In costul total intra construirea noilor cladiri guvernamentale si a locuintelor pentru circa 1,5 milioane de functionari publici.

Activisti de mediu au exprimat temeri ca lucrarile la noua capitala ar putea pune in pericol habitatul unor specii amenintate precum urangutanul, ursul soare si maimuta cu trompa.

Jakarta, o conurbatie cu 30 milioane de locuitori si unul din orasele cele mai aglomerate din lume, este frecvent amenintata de inundatii, iar cartiere intregi de-a lungul coastei nordice se scufunda sub nivelul marii din cauza extragerii apei freatice de catre milioane de rezidenti.

Presedintele Widodo a mai explicat ca presiunea asupra actualei capitale si a insulei Java este deja prea mare, insula fiind locuita de 54% din populatia de 260 milioane de persoane a tarii si generand 58% din PIB.

Guvernul va prezenta un proiect de lege, insotit de un studiu de fezabilitate, in Parlament pentru a obtine aprobarea acestuia pentru noua capitala, a mai declarat presedintele.

Ministrul planificarii, Bambang Brodjonegoro, a precizat ca achizitionarea terenurilor va incepe in 2020.

Indonezia nu este prima tara din Asia de Sud-Est care isi muta capitala. In 2005, regimul militar din Myanmar a transferat capitala la Naypyidaw, oras situat la 320 km distanta de capitala din perioada coloniala, Yangon.

In anii 1990, liderul malaezian Mahathir Mohamad a construit o capitala administrativa la Putrajaya, la 33 km de Kuala Lumpur.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mihai Tudose, PSD: Noi am mai ieşit pe primul loc şi stăteam în gară şi ne-am uitat cum a trecut trenul
Mihai Tudose, PSD: Noi am mai ieşit pe primul loc şi stăteam în gară şi ne-am uitat cum a trecut trenul
Europarlamentarul Mihai Tudose a declarat sâmbătă că PSD a mai câştigat alegerile în trecut, dar Guvernul a fost format din partidele de pe locul "doi, trei şi un pic din cinci" şi...
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Nicușor Dan este susținut la aceste alegeri de Dreapta Unită, formată din USR, FD și PMP. Edilul, care are de dus o luptă dificilă cu Cristian Popescu Piedone, a ieșit la atac, în cadrul...
#capitala Indonezia Borneo , #Indonezia