Noul președinte al Interpol este un general arab acuzat de tortură

Joi, 25 Noiembrie 2021, ora 11:39 1919 citiri
Ahmed Nasser AL RAISI va avea un mandat de 4 ani ca președinte al Interpol FOTO Twitter/Interpol

Un general din Emiratele Arabe Unite (EAU), acuzat de tortură, a fost ales noul președinte al Interpol, a anunțat agenția internațională de poliție, în ciuda unor îngrijorări ale organizațiilor pentru protecția drepturilor omului și ale unor membri ai Parlamentului European.

"Domnul Ahmed Nasser al-Raisi din Emiratele Arabe Unite a fost ales în funcția de președinte", a scris Interpol pe contul său oficial de Twitter.

Raisi, șeful serviciilor de securitate din EAU, va avea un rol în mare parte ceremonial în fruntea organizației, pe parcursul celor patru ani de mandat.

Secretarul General al Interpol, Jürgen Stock, se ocupă de gestionarea organizației. Stock a primit un al doilea mandat de cinci ani în 2019, potrivit The Guardian.

Mai multe acuzații de tortură îl vizează pe Raisi, în Franța și Turcia. Numirea sa vine ca urmare a unei finanțări generoase a Interpol din partea EAU și în contextul în care există acuzații că Abu Dhabi a abuzat de sistemul său de "notificări roșii" pentru suspecți, pentru a persecuta disidenții politici.

Trei membri ai Parlamentului European au transmis, pe 11 noiembrie, o scrisoare președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru a avertiza în legătură cu impactul pe care numirea generalului al-Raisi l-ar avea asupra Interpol.

"Alegerea generalului al-Raisi ar submina misiunea și reputația Interpol șui ar afecta sever capacitatea organizației de a-și desfășura misiunea eficient", au scris aceștia.

În octombrie 2020, 19 ONG-uri, inclusiv Human Rights Watch, și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu posibila alegere a lui Raisi, pe care l-au descris ca fiind "parte a unui aparat de securitate care continuă să țintească sistematic critici pașnici".

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News