Presedinte african, criticat ca a murit la Londra: Putea sa moara acasa si sa scuteasca banii

Joi, 30 Octombrie 2014, ora 22:20
4331 citiri
Presedinte african, criticat ca a murit la Londra: Putea sa moara acasa si sa scuteasca banii
Foto: The Telegraph

Africanii sunt nemultumiti de faptul ca liderii lor ajung sa moara in spitale occidentale scumpe, dupa indelungi tratamente costisitoare, cand ar putea ramane in tarile lor si economisi astfel sume importante.

Criticile au luat amploare dupa ce presedintele Zambiei, Michael Sata, care era pe moarte, a mers saptamana trecuta la tratament in Londra, unde a si murit, scrie Reuters.

La fel au procedat numerosi lideri africani inaintea sa, ei tratandu-se in secret in spitale straine, la care cetatenii obisnuiti din Africa nici nu isi permit sa viseze. Gestul conducatorilor este condamnat de africani mai ales in conditiile in care sistemul sanitar din tarile afectate de Ebola este depasit de situatie.

Dupa moartea lui Michael Sata, marti seara, in mediul online au aparut comentarii dure legate de faptul ca seful de stat a preferat sa se urce in avion si sa zboare in strainatate, decat sa riste sa fie ingrijit intr-unul dintre spitalele tarii.

"Din pacate, moartea lui se adauga unei lungi liste de africani bogati si influenti care mor in timp ce se afla la tratament in Europa sau America", a scris un african pe site-ul publicatiei nigeriene Punch.

Promisiuni nerespectate

Cetatenii din Zambia sunt cu atat mai revoltati cu cat predecesorul lui Sata, Levy Mwanawasa, a murit in Paris in urma cu sase ani, dupa ce a suferit un atac cerebral in Egipt, iar una dintre multele promisiuni ale liderului care a decedat la Londra a fost sa modernizeze sistemul sanitar.

Promisiunea a fost facuta in timpul alegerilor prezidentiale din 2011, iar de atunci nu s-au schimbat foarte multe. In plus, dupa ce fiul lui Sata a fost implicat intr-un accident de masina, tanarul a fost dus cu un elicopter medical la Spitalul Milpark din Johannesburg, o unitate privata de lux din cel mai mare oras al Africii de Sud.

"Ce-ar fi daca copiii politicienilor nostri ar fi obligati sa primeasca ingrijiri in spitalele din Zambia? Fara indoiala, am vedea imediat imbunatatiri in pregatirea medicilor si echipamente", au relatat jurnalistii unui site de stiri anti-guvernamental, Zambia Reports.

Presedintele zambian Michael Sata a murit, marti seara, la Londra. Oficialul, care suferea de "o boala care nu trebuie divulgata", se afla in Marea Britanie pentru tratament.

Un sef de stat a murit la Londra

Presa din Zambia a relatat ca liderul in varsta de 77 de ani din statul african a incetat din viata la spitalul King Edward VII din Londra. Reprezentantii spitalului nu au facut niciun comentariu, iar familia lui Sata nu a transmis deocamdata niciun comunicat de presa.

Constitutia din Zambia spune ca noi alegeri prezidentiale trebuie organizate in cel mult 90 de zile.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#presedinte Zambia criticat murit, #presedinti Africa criticati, #presedinti Africa murit , #Africa