Premierul Ucrainei: Rusia a cerut amanarea acordului cu UE

Marti, 03 August 2021, ora 01:221620 citiri
Premierul Ucrainei: Rusia a cerut amanarea acordului cu UE

Liderii rusi au cerut Kievului sa amane acordul cu Uniunea Europeana, sustine prim-ministrul ucrainean, Mikola Azarov, in timp ce tara se confrunta cu proteste masive din cauza esecului acordului.

Conform premierului Ucrainei, Moscova s-a oferit sa participe la discutii trilaterale pe acest subiect, fara insa a da "vreun ultimatum", informeaza BBC.

Azarov a declarat, marti, la Kiev, ca Kremlinul a sugerat "amanarea semnarii tratatului", aratandu-se dispus, in schimb, sa conduca negocierile dintre Kiev, Moscova si UE.

De asemenea, oficialul ucrainean a precizat ca presedintele Viktor Ianukovici va participa chiar si in aceste conditii la summit-ul UE de la Vilnius, Lituania, pentru a discuta posibilele consultari cu Bruxelles si Moscova.

Reactii dupa esecul acordului UE-Ucraina: Timosenko e furioasa, Putin considera ca UE santajeaza Kievul

Initial era planuit ca Ucraina sa semneze tratatul cu Uniunea Europena la summit-ul din 28-29 noiembrie.

Azarov a mai spus ca discutii trilaterale ar fi in interesul Ucrainei: "Nu vrem sa fim campul de lupta dintre UE si Rusia. Vrem sa avem relatii bune atat cu Uniunea Europeana, cat si cu Rusia".

Parlamentarii ucraineni au respins, joi, o serie de amendamente care i-ar fi permis Iuliei Timosenko sa fie transferata in Germania pentru a primi tratament. Aceasta era una dintre conditiile impuse de UE pentru semnarea unui acord de liber schimb care ar fi precedat o posibila aderare a Ucrainei.

Ca urmare a escului acordului, Bruxelles a acuzat Moscova de exercitarea unei presiuni asupra Ucrainei. De asemenea, in Kiev si in alte orase din Ucraina s-au inregistrat manifestatii proeuropene uriase, uneori violente.

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, este insa de parere ca Uniunea Europeana santajeaza si pune presiune pe Ucraina prin cererea referitoare la Iulia Timosenko si la suspendarea pregatirilor pentru un acord cu blocul european. In schimb, fostul premier al Ucrainei a anuntat ca intra in greva foamei.

Iulia Timosenko a intrat in greva foamei. Proteste de amploare pe strazile Ucrainei

In primavara anului 2012, Uniunea Europeana si Ucraina au parafat Acordul de asociere ce prevede crearea unei zone de liber schimb, dar semnarea documentului a fost amanata din cauza conflictului pe tema eliberarii Iuliei Timosenko.

Aceasta a fost condamnata, in octombrie 2011, la sapte ani de inchisoare pentru abuz de putere, dupa ce ar fi semnat, fara acordul guvernului pe care il conducea, un contract de import de gaze naturale ruse, considerat pagubos pentru Ucraina.