Povestea fostului spion israelian care a furat documente americane secrete. Premierul Netanyahu l-a asteptat la scara avionului dupa ce a facut 30 de ani de inchisoare in SUA

Miercuri, 30 Decembrie 2020, ora 13:57
9835 citiri
Povestea fostului spion israelian care a furat documente americane secrete. Premierul Netanyahu l-a asteptat la scara avionului dupa ce a facut 30 de ani de inchisoare in SUA
FOTO: Twitter

Incarcerat timp de 30 de ani in SUA pentru spionaj in favoarea statului israelian, americanul Jonathan Pollard a ajuns in noaptea de marti spre miercuri in Israel, pe aeroportul Ben Gurion, in apropiere de Tel Aviv, unde a fost intampinat de premierul israelian Benjamin Netanyahu, transmit agentiile internationale de stiri.

"Acum puteti incepe o viata noua, libera si fericita. Ati ajuns acasa", le-a spus Netanyahu fostului spion si sotiei sale Esther, carora le-a inmanat carti de identitate israeliene.

De origine evreiasca si devenit cetatean al statului Israel in 1995, cand se afla in inchisoare, Pollard, fost analist al Marinei americane, acum in varsta de 66 de ani, a executat 30 de ani de inchisoare in SUA pentru ca a transmis documente militare americane considerate secrete.

El a fost eliberat in noiembrie 2015, cu obligatia de a purta o bratara electronica si de a respecta interdictia de a parasi teritoriul american timp de cinci ani, in pofida presiunilor israeliene pentru ca fostul spion sa poata pleca. In cele din urma, Ministerul Justitiei din SUA a ridicat interdictiile in luna noiembrie a acestui an.

Intr-o inregistrare video difuzata miercuri dimineata de biroul premierului israelian, Pollard si sotia sa pot fi vazuti coborand pe scara unui avion si indreptandu-se catre Netanyahu, care ridica mana in semn de salut. Pollard isi scoate masca de protectie, apoi ingenuncheaza si saruta pamantul, iar sotia lui face la fel. Apoi, Pollard si Netanyahu schimba cateva cuvinte.

"Suntem incantati sa fim in sfarsit acasa, dupa 35 de ani, si multumim poporului si premierului israelian ca ne-au adus acasa. Nimeni nu ar putea fi mai mandru de aceasta tara sau de acest lider decat noi si speram sa ne transformam in cetateni productivi cat mai repede cu putinta si sa ne continuam aici viata", a declarat la sosire Pollard, considerat un erou in Israel, stat pe care l-a descris drept "o tara minunata", cu un "viitor urias, viitorul poporului evreu".

In Israel incepe duminica cea de-a treia carantina din cauza pandemiei de coronavirus, ceea ce presupune printre altele ca persoanele care sosesc din strainatate sa intre in autoizolare cel putin 10 zile. Potrivit declaratiilor facute de Nitsana Darshan-Leitner, avocata israeliana care l-a reprezentant pe fostul spion, Jonathan si Esther Pollard se afla in prezent in carantina si vor locui ulterior la Ierusalim.

Cuplul a calatorit la bordul unui avion privat apartinand miliardarului american Sheldon Adelson. Aparatul, care a decolat de pe aeroportul Newark din New Jersey, a aterizat cu putin inainte de ora locala 03:00. Sosirea celor doi a fost perceputa ca un eveniment marcant in Israel, unde presedintele Reuven Rivlin le-a urat bun venit, de pe contul sau de Twitter.

La 21 noiembrie, Netanyahu salutase "ridicarea restrictiilor referitoare la Jonathan Pollard" si isi exprimase dorinta ca acesta sa ajunga "in Israel cat mai repede". Potrivit unui comunicat, premierul israelian "se angajase sa obtina eliberarea (lui Pollard) de cativa ani" si actionase "fara ragaz" pentru a-l aduce in Israel.

La mijlocul anilor 1980, Pollard, evreu american, a intrat in contact cu un colonel israelian la New York si a inceput sa furnizeze statului israelian secrete ale SUA, in schimbul a zeci de mii de dolari. In total, el a transferat mii de documente israeliene. Arestat in 1985, Pollard a fost condamnat doi ani mai tarziu la inchisoare pe viata, dupa ce a pledat vinovat.

Dosarul sau a provocat una dintre rarele tensiuni in relatiile dintre SUA si Israel. Inalti responsabili ai Pentagonului sau ai Agentiei de Informatii a SUA (CIA) nu i-au iertat niciodata lui Pollard cantitatea uriasa de informatii clasificate americane livrate in schimbul banilor, in plin razboi rece, aliatului strategic israelian al SUA.

Potrivit unor documente ale CIA declasificate in 2012, Pollard ar fi ajutat Israelul sa bombardeze in 1985 cartierul general al Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei (OLP), pe atunci in exil in Tunisia - atac soldat cu circa 60 de morti - si sa-l asasineze pe numarul doi al OLP, Abou Jihad, la Tunis, in 1988.

Toti sefii de guvern israelieni, incepand cu Yitzhak Rabin (1992-1995), au cerut in repetate randuri eliberarea lui Pollard, iar Netanyahu l-a vizitat de mai multe ori in puscarie. Israelul i-a cerut scuze aliatului sau american pentru recrutarea lui Pollard.

Israelul se teme că nu poate să distrugă Hamas fără sprijinul SUA. ”Cărțile în acest moment nu sunt bune”
Israelul se teme că nu poate să distrugă Hamas fără sprijinul SUA. ”Cărțile în acest moment nu sunt bune”
Israelul ar putea să nu poată să distrugă Hamas, în ciuda a cinci luni de lupte intense în Gaza, au recunoscut oficialii serviciilor de informații. Principalul obiectiv al invaziei din...
Netanyahu s-a pregătit pentru o luptă cu SUA, dar s-ar putea să nu-i supraviețuiască. “Boicot tacit” din partea Occidentului
Netanyahu s-a pregătit pentru o luptă cu SUA, dar s-ar putea să nu-i supraviețuiască. “Boicot tacit” din partea Occidentului
Cum poți să păcălești o întreagă națiune să intre în război și apoi să încerci să faci același lucru cu o superputere care este aliatul tău? Și cum poți transforma un război...
#spion, #Israel, #America, #SUA , #Israel