Povestea adolescentei salvate din mainile Statului Islamic: Cum a radicalizat-o un terorist de la atentatele din Paris

Marti, 19 Ianuarie 2016, ora 12:01
5898 citiri
Povestea adolescentei salvate din mainile Statului Islamic: Cum a radicalizat-o un terorist de la atentatele din Paris
Foto: Captura YouTube/DoEgypt

Cele mai multe adolescente de 15 ani din Franta isi petrec timpul pe retelele sociale stand de vorba cu prietenii despre muzica, filme si colegii de scoala. Insa Joanna era diferita.

In timp ce colegele ei isi apreciau reciproc postarile pe Facebook si Instagram sau vorbeau pe WhatsApp si Snapchat, Joanna se folosea de Internet pentru a obtine un pasaport fals si a ajunge in Siria, se arata intr-un reportaj CNN.

Intre timp, tanara a intrat in contact cu una dintre femeile direct implicate in atentatele de la Paris din 13 noiembrie, soldate cu 130 de morti.

De ce merg tinerii musulmani si crestini sa lupte pentru Statul Islamic

"Incercam sa obtin un pasaport pentru a ajunge in Siria. Aveam nume si contacte, iar aceasta femeie vorbea cu mine pe retelele de socializare, voia sa mearga in Siria cu cineva, nu voia sa plece singura", a povestit Joanna (nu este numele sau real).

"Mai mult, incerca sa controleze absolut tot ce faceam eu", a spus adolescenta, care locuieste la periferia Parisului.

La fel ca multi francezi, Joanna a fost nascuta si crescuta catolica. Insa cand a ajuns la adolescenta, a decis sa se converteasca la islam. Fata sustine ca, dupa ce s-a convertit, a "devenit alta persoana".

Statul Islamic: De ce sunt atrasi tinerii de extremismul violent

"Aveam multi prieteni musulmani, citeam Coranul - dupa ce citeam o pagina voiam sa citesc alta si alta, aceasta religie parea sa coincida cu ce-mi doream eu", a marturisit ea.

Obsesia fetei a facut-o o prada usoara pentru cei care vor sa radicalizeze si sa recruteze musulmani, cum ar fi militantii Statului Islamic.

"Am primit multe mesaje de la ei, eram in permanenta legatura cu ei...dadeau sens vietii mele, ma faceau sa cred ca joc un rol important pe Pamant. Simteam ca sunt iubita, chiar mai mult decat de familia mea", a spus tanara.

Motivele pentru care tinerele din Occident aleg sa devina mirese ale Statului Islamic

Joanna s-a izolat de familia ei, care nu intelegea de ce s-a convertit, iar teroristilor le-a fost foarte usor sa o manipuleze.

"Sunt meschini, pentru ca stiu exact cum va reactioana familia ta in aceasta situatie. Cand nu faci parte dintr-o familie musulmana, ei stiu ca parintii nu-ti vor accepta hijabul, mancarea halal, stiu ca iti vor interzice sa mergi la moschee.

Stiu toate lucrurile astea si iti spun ca familia ta te va respinge, ca nu te va mai iubi; iti spun ca singurii care te vor iubi sunt fratii si surorile din islam. Apoi, cand relatia cu familia se deterioreaza, te indrepti catre ei", a povestit Joanna.

Povestile cutremuratoare ale mireselor jihadiste - Cine sunt femeile care se alatura Statului Islamic

Mama Joannei a realizat ca ceva este foarte in neregula cu fiica ei, dupa ce aceasta din urma a numit-o "pagana". Atunci, femeie a cerut ajutorul autoritatilor.

Multumita interventie mamei ei, Joanna este acum unul dintre cei mai tineri participanti la un program din Franta, menit sa ii "deradicalizeze" pe musulmani.

Joanna a fost suficient de norocoasa incat sa primeasca ajutor inainte de a ajunge in teritoriile stapanite de Statul Islamic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#adolescenta Franta Statul Islamic, #Statul Islamic Paris, #radicalizare tineri , #Statul Islamic
Comentarii
Poza Urzica
Urzica
rank 1
sunt sigur ca a fost radicalizata de mesajele albanezului Ponta