Poveste incredibila in secolul XXI: Fetita de 9 ani maritata fortat cu un barbat cu 69 de ani mai mare

Autor: Ana Ilie
Luni, 12 Octombrie 2015, ora 17:02
9253 citiri
Poveste incredibila in secolul XXI: Fetita de 9 ani maritata fortat cu un barbat cu 69 de ani mai mare
Foto: Hepta.ro

Younis pare o adolescenta obisnuita, care merge la scoala si participa la spectacolele cu dans si cantece, are un zambet larg si poarta o uniforma gri cu maro.

Nici nu ti-ai da seama ca adolescenta de 13 ani a avut parte de o trauma care i-a marcat viata - la 9 ani, parintii sai au aranjat o casatorie cu un barbat care putea sa-i fie bunic. Casatoria aranjata este in traditia locala Samburu din Kenya, transmite CNN.

Samburu este un vechi trib kenyan care se ocupa cu cresterea vitelor, membrii sai fiind "veri indepartati" ai tribului mai cunoscut Maasai, cu care au limba si traditii similare.

Younis si alte fete ca ea au indraznit totusi sa se rupa de unele din aceste traditii - casatoria de copil, mutilarea genitala feminina si promiterea fetelor rudelor lor de sex masculin pentru sex. Toate sunt ilegale in Kenya.

Fetele risca insa sa fie dezmostenite de familii si excluse din comunitate, daca se rup de traditie.

"Cand aveam noua ani, tatal meu m-a casatorit cu un batran care avea 78 de ani. M-am dus la el acasa si am stat o saptamana. El mi-a spus ca voi fi nevasta, insa eu eram inocenta, voiam sa merg la scoala, insa acel barbat voia sa-i fiu a treia sotie. I-am spus ca nu-i voi fi sotie si m-a batut cu bastonul", povesteste fata.

"Apoi am auzit ca e o femeie care ajuta copii. Am mers pana la Baragoi in picioarele goale, nu aveam nici pantofi atunci. Am ajuns la Maralal... Kulea m-a dus la biroul pentru copii, m-a salvat", isi relateaza copila trista experienta.

La scoala unde invata Younis se mai afla opt alte fete, exact in aceeasi situatie ca ea, aduse in siguranta scolii de Josephine Kulea, prin fundatia sa, Fetele Samburu.

Pentru aceste fete si inca vreo 200 din toata Kenya, Kulea este "Mama Kulea" - cand familiile lor nu vor sa mai aiba de-a face cu ele, ea le ia locul mamelor.

Kulea se lupta cu traditiile Samburu in care a crescut si ea. "Am realizat ca suntem singurii care fac mutilare genitala feminina, celelalte comunitati nu o fac. Am ajuns sa realizez ca sunt lucruri care nu sunt bune si trebuie sa schimb ceva, asa am inceput sa salvez fete", operatiune inceputa in 2011, cu doua verisoare ale sale.

Pentru ca a salvat-o pe prima, de zece ani, care urma sa fie casatorita si mutilata genital, rudele au oferit-o pe a doua barbatului, in varsta de sapte ani, asa ca a salvat-o si pe aceea.

Kulea le-a salvat si le-a dus la scoala, si s-a asigurat ca unchii sai sunt arestati, pentru ca mutilarea genitala si casatoria minorilor sunt ilegale din 2011 in Kenya.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Samburu casatorie minori, #Kenya casatorie minori , #Africa