Marea Britanie, mesaj pentru China. Portavionul HMS Queen Elizabeth în Japonia, marcând începutul prezenţei militare permanente în regiune VIDEO

Marti, 07 Septembrie 2021, ora 07:14
9830 citiri
Marea Britanie, mesaj pentru China. Portavionul HMS Queen Elizabeth în Japonia, marcând începutul prezenţei militare permanente în regiune VIDEO
Portavionul HMS Queen Elizabeth FOTO Captură

Marea Britanie a prezentat luni, 6 septembrie, Japoniei portavionul HMS Queen Elizabeth, la o bază navală de lângă Tokyo, marcând începutul unei prezenţe militare permanente în regiune,care are rolul să contracareze puterea tot mai mare a Chinei, transmite Reuters.

Ministrul japonez al Apărării, Nobuo Kishi, şi comandanţi militari japonezi au vizitat portavionul, mergând între avioane de luptă F-35B, în timp ce ofiţeiâri ai marinei britanice le-au explicat cum sunt lansate avioanele.

"Unul dintre scopurile acestei desfăşurări este să semnaleze începutul unui angajament. Importanţa acestei regiuni creşte semnificativ", a spus comandorul Steve Moorhouse, într-un briefing de presă referitor la nava de 4,15 miliarde de dolari.

Japonia, care intenţionează, de asemenea, să lanseze zboruri ale unpr avioane F-35B cu decolare scurtă şi aterizare verticală de pe două nave transportatoare de elicoptere convertite, vrea să îşi extindă cooperarea în materie de securitate dincolo de aliatul său SUA pentru a contracare influenţa chineză despre care crede că ameninţă regiunea, inclusiv independenţa Taiwanului.

China, principala amenințare

Într-un document recent referitor la strategia de apărare, Japonia a identificat China vecină drept principala sa ameninţare pentru securitatea sa naţională şi a declarat că are ”un sentiment de criză” în ceea ce priveşte Taiwanul, pe măsură ce activitatea militară chineză din jurul insulei se intensifică. "Vizita grupului britanic de nave are o mare importanţă, pentru a menţine şi a consolida o regiune Indo-Pacifică liberă şi deschisă", a declarat Kishi reporterilor după vizita sa pe portavionul Queen Elizabeth.

Un apropiat aliat al SUA, Japonia găzduieşte cea mai mare concentraţie de forţe militare americane în afara Statelor Unite, inclusiv a şaptea flotă a marinei SUA, avioane şi mii de marinari.

China, care consideră Taiwanul ca o provincie separatistă, affirmă că intenţiile sale în regiune sunt paşnice.

Conducând două distrugătoare, două fregate, un submarin şi două nave de sprijin, pe portavionul Queen Elizabeth a pornit din Marea Britanie în luna mai şi a navigat inclusiv prin Marea Chinei de Sud, din care China pretinde 90%, înainte de a ajunge în Japonia sâmbătă, cel mai îndepărtat port al misiunii sale. I s-au alăturat un distrugător american şi o fregată din marina olandeză şi transportă, de asemenea, avioane americane F-35B, care zboară alături de avioanele stealth britanice.

După întoarcerea grupului de de atac condus de portavionul Queen Elizabeth, două nave de război vor continua prezenţa britanică în regiune, întrucât Londra caută o prezenţă mondială mai mare după plecarea sa din Uniunea Europeană.

În timp ce a fost ancorată în Yokosuka, care este baza pentru USS Ronald Reagan, singurul portavion desfăşurat de Washington, Queen Elizabeth va primi, de asemenea, vizite ale unor directori de companii japoneze mari, Marea Britanie urmărind după Brexit să încheie acorduri comerciale.

Portavion britanic hărțuit de submarine nucleare chineze

La finalul lunii iulie portavionul britanic HMS Queen Elizabeth ar fi fost urmărit și hărțuit de mai multe submarine chineze care au fost detectate de navele din grupul de luptă condus de portavionul britanic, scrie presa britanică.

Pe fondul prezenței în Marea Chinei de Sud a portavionului HMS Queen Elizabeth, Beijingul a trimis mai multe submarine nucleare în apropierea grupului naval de luptă condus de portavionul britanic.

Potrivit unui raport al celor de la Daily Express, au fost detectate submarine nucleare chinezești din clasa Shang care au urmărit portavionul britanic, scrie DefenseRomânia.ro.

Submarinele au fost detectate de sistemele antisubmarin ale fregatelor HMS Kent și HMS Richmond, aflate în grupul naval condus de HMS Queen Elizabeth.

Sursa citată precizează că ulterior un al treilea submarin chinez a fost detectat, acesta se deplasa în fața grupului naval britanic.

Marea Britanie acuză China de atacuri cibernetice prin care hackerii ar fi accesat datele a milioane de alegători
Marea Britanie acuză China de atacuri cibernetice prin care hackerii ar fi accesat datele a milioane de alegători
Guvernul Regatului Unit a asociat luni un atac cibernetic prin care hackerii au accesat datele a milioane de alegători britanici şi ale parlamentarilor cu statul chinez, relatează CNBC....
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#Marea Britanie, #Japonia, #China, #Taiwan , #China