Polonia comemoreaza 76 de ani de la izbucnirea Insurectiei din Varsovia

Sambata, 01 August 2020, ora 20:05
2661 citiri
Polonia comemoreaza 76 de ani de la izbucnirea Insurectiei din Varsovia
Foto: Twitter/NL Embassy in Poland

Polonia a comemorat sambata 76 de ani de la izbucnirea Insurectiei din Varsovia, cea mai mare insurgenta militara a miscarii de rezistenta in Europa ocupata de nazisti si unul dintre cele mai tragice evenimente din istoria tarii, relateaza dpa.

La 1 august 1944, la ora 17.00, membrii rezistentei subterane antinaziste poloneze conduse de Armia Krajowa (Armata Teritoriala) au pus mana pe arme la Varsovia impotriva ocupantului german.

Scopul militar a fost de a elibera Varsovia inainte de sosirea Armatei Rosii sovietice pentru a preveni crearea unui guvern controlat de sovietici in Polonia.

Planificata pentru cateva zile, revolta a durat peste doua luni.

Aproximativ 40.000 pana la 50.000 de soldati s-au ridicat impotriva fortelor germane regulate. Circa 15.000-18.000 de soldati polonezi au pierit si 25.000 au fost raniti. Aproximativ 15.000 de germani au fost ucisi sau au disparut in lupta.

"Orasul s-a ridicat impotriva invadatorului german. Tineri slab inarmati au decis sa lupte dorind pur si simplu libertate", a declarat sambata presedintele Andrzej Duda.

Numarul mortilor in randul populatiei civile este estimat la aproximativ 150.000-180.000, inclusiv pana la 50.000 de persoane ucise in asa-numitul masacru Wola din primele zile ale revoltei.

Prim-ministrul Mateusz Morawiecki a vorbit sambata despre cruzimea trupelor germane in inabusirea insurgentei.

Varsovienii au vazut tancurile germane trecand peste civili. "Au vazut o femeie ce tinea in brate un copil de doi ani iesind dintr-o cladire in flacari, doar pentru a fi aruncata inapoi in cladire de germani", a spus Morawiecki.

"Acesta este adevarul despre Insurectia de la Varsovia (si) despre ocupatie", a adaugat Morawiecki.

Ambasada Germaniei din Varsovia a coborat steagurile in berna sambata ca un simbol al "durerii profunde si rusinii pentru crimele crude ale ocupantului german in lupta sa cu populatia Varsoviei", noteaza agentia germana de presa.

Jumatate de milion de locuitori ai Varsoviei care au supravietuit revoltei au fost deportati si orasul aproape complet distrus.

Obiectivul politic al revoltei nu a fost atins, dar ea a blocat marsul spre vest al fortelor sovietice.

Armata Rosie, care se astepta sa intre rapid in oras, a ramas in mod deliberat pe malul drept al Vistulei, fara a oferi niciun ajutor insurgentilor si refuzand sa permita avioanelor cu ajutoare britanice si americane sa aterizeze pe teritoriul controlat de sovietici. In cele din urma, fortele sovietice au intrat in oras la mijlocul lunii ianuarie.

Evenimentele comemorative incepute joi au continuat sambata, pe tot parcursul zilei, desi limitate din cauza

pandemiei de coronavirus.

Ca in fiecare an, la 17.00 (15.00 GMT), ora la care a inceput insurgenta, sirenele au rasunat si clopotele bisericilor au sunat la Varsovia si in alte orase poloneze pentru a-i onora pe cei cazuti.

Amazon, amendată cu 7,8 milioane de dolari. Ce acuzații i se aduc companiei americane
Amazon, amendată cu 7,8 milioane de dolari. Ce acuzații i se aduc companiei americane
UOKiK a amendat compania americană Amazon cu 31 de milioane de zloţi (7,8 milioane de dolari) pentru că a indus în eroare clienţii în privinţa disponibilităţii produselor şi a datelor de...
Belarusul eludează sancțiunile UE. Ce a relevat o anchetă jurnalistică despre importurile de lemn
Belarusul eludează sancțiunile UE. Ce a relevat o anchetă jurnalistică despre importurile de lemn
Belarus eludează sancțiunile exportând lemn în UE prin Polonia, folosind documente false care sugerează că provine din Kazahstan – o țară care nu are aproape deloc păduri – a constatat...
#Varsovia, #Polonia, #comemorare, #insurectie , #stiri internationale