Politicienii rusi, nemultumiti ca Ucraina a castigat Eurovision 2016: Noi suntem malefici, atletii nostri se dopeaza

Duminica, 15 Mai 2016, ora 20:24
7520 citiri
Politicienii rusi, nemultumiti ca Ucraina a castigat Eurovision 2016: Noi suntem malefici, atletii nostri se dopeaza
Foto: Facebook/ Jamala

Reprezentanta Ucrainei, Jamala, a castigat trofeul Eurovision 2016 cu melodia "1944". Reprezentantul Rusiei, Serghei Lazarev, a terminat concursul pe locul al treilea, desi cantecul lui, "You Are The Only One", era marele favorit la castigarea competitiei.

In mod cert, Rusia nu apreciaza absolut deloc faptul ca a pierdut in fata Ucrainei o finala foarte tensionata a concursului Eurovision, afirma jurnalistii de la Newsweek.

Eurovision 2016 a fost castigat de Ucraina, cu un cantec despre Stalin si Peninsula Crimeea (Video).

Serghei Lazarev, care a primit cele mai multe voturi din partea publicului, dar a obtinut un scor mai mic din partea juriilor, a trecut cu eleganta peste aceasta infrangere, multumind europenilor care au votat pentru el si felicitand-o pe Jamala.

Cantaretul rus a declarat pentru agentia de presa Itar-Tass ca "adevarata victorie", pentru el, a constat in faptul ca a reusit sa "detoxifice" in mare masura imaginea negativa a Rusiei pe plan international.

In schimb, politicienii rusi au criticat victoria obtinuta de Jamala, intrebandu-se daca Eurovisionul s-a ridicat cu adevarat deasupra aspiratiei sale de a fi un concurs non-politic si chiar daca melodia Jamalei ar fi fost eligibila in concurs.

Organizatorii Eurovision nu permit declaratii politice in timpul reprezentatiilor din concurs, insa cantecul Jamalei a reflectat experientele tragice prin care au trecut strabunicii ei in timpul deportarilor comandate de Stalin asupra comunitatii tataresti din Peninsula Crimeea in Al Doilea Razboi Mondial. Inainte de evolutia ei de sambata seara, artista ucraineana a spus ca single-ul ei reflecta, de asemenea, tratamentul dur aplicat tatarilor, dupa anexarea Peninsulei Crimeea de catre Rusia, in 2014.

Ucraina sa trimita si o melodie despre Assad anul viitor

Pe platformele de socializare, rusii i-au ramas fideli lui Serghei Lazarev si au utilizat intens hashtag-ul #Lazarevestecastigatorulnostru, ce a devenit principalul hashtag utilizat in discutiile purtate pe Internet, sambata seara si duminica, de internautii din Moscova si din alte regiunii ale tarii.

Maria Zaharova, purtatoare de cuvant a Ministerului de Externe din Rusia a publicat pe contul ei personal de Facebook un mesaj ce a inclus o ironie prea putin disimulata, sugerand ca, in 2017, Ucraina ar trebui sa trimita la Eurovision un cantec care il critica pe aliatul lui Putin, presedintele sirian Bashar al-Assad.

"Cred ca anul viitor ar trebui sa trimita un cantec despre Assad. Pot sa le si sugerez cum ar trebui sa sune refrenul: 'Assad cel sangeros, Assad cel mai rau/ Dati-ne premiul, pentru ca noi sa putem sa gazduim concursul'", a scris Zaharova, duminica dimineata, pe Facebook.

Aleksei Puskov, un aliat al presedintelui rus Vladimir Putin, care prezideaza Comitetului pentru Afaceri Externe al Rusiei, a lansat la randul lui un avertisment, afirmand ca victoria Jamalei reprezinta "inceputul sfarsitului pentru Eurovision". Politicianul rus afirma ca in Europa exista prea multe tragedii istorice pentru ca melodiile despre ele sa fie eligibile la Eurovision.

El mai spune ca sentimentele anti-ruse care continua sa existe in Europa au ajutat-o pe Jamala sa obtina victoria in acest concurs, pe care il considera foarte "politizat".

Noi suntem malefici, atletii nostri se dopeaza, avioanele noastre survoleaza

Colega sa Elena Drapeko, membra in Duma de Stat a Rusiei si adjunct al Comitetului pentru Cultura, spune ca rezultatul concursului Eurovision a fost "desigur, partinitor din punct de vedere politic".

"Acest lucru este, in parte, o consecinta a razboiului de propaganda a informatiei care este dus impotriva Rusiei. Se zice ca noi suntem malefici, ca atletii nostri se dopeaza, ca avioanele noastre violeaza spatiile aeriene ale altor tari. Toate aceste lucruri sunt, desigur, conectate intre ele", a spus Elena Drapeko.

Konstantin Kosacev, presedintele Comitetului pentru Afaceri Externe din camera superioara a Dumei de Stat din Rusia, a spus ca atat Ucraina, cat si Eurovisionul, sunt "niste perdanti".

"Muzica a pierdut, pentru ca victoria, in mod clar, nu a revenit celui mai bun cantec, iar concursul in sine a pierdut, pentru ca atitudinile politice au prevalat in fata competitiei cinstite", a spus el.

In schimb, politicienii din Ucraina, in frunte cu presedintele Petro Porosenko, prim-ministrul Volodimir Groisman, ministrul de Externe Pavlo Klimkin si fostul prim-ministru Arseni Iateniuk, au publicat pe retelele de socializare mesaje pline de entuziasm, in care au felicitat-o pe cantareata Jamala pentru victoria repurtata la Stockholm.

Liderul comunitatii tatare din Peninsula Crimeea, Refat Subarov, a publicat si el un mesaj foarte lung pe Facebook, in care i-a felicitat calduros pe ucraineni si pe europeni, multumindu-le pentru faptul ca pretuiesc "o Ucraina independenta".

Jamala este prima artista de etnie tatara, originara din Peninsula Crimeea, care a participat la Eurovision.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Eurovision reactii Rusia , #Rusia
Comentarii
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5
Politicienii rusi: "Noi suntem malefici, atletii nostri se dopeaza".