Documente secrete dezvaluite: Planul Statelor Unite de a arunca bomba atomica in China VIDEO

Marti, 25 Mai 2021, ora 05:00
7493 citiri
Documente secrete dezvaluite: Planul Statelor Unite de a arunca bomba atomica in China VIDEO
Riscul unui razboi nuclear in China FOTO: mustafa seker

Armata Statelor Unite a luat in calcul pregatirea unor planuri de utilizare a bombei atomice pentru a descuraja invazia Chinei din Taiwan, inclusiv de acceptare de catre unii lideri americani a unor posibile atacuri de represalii din partea asiaticilor, asupra bazelor SUA.

Documente secrete recent dezvaluite de New York Times si citate de CNN, arata ca acest proiect era prevazut sa fie pus in aplicare, in timpul crizei din Stramtoarea Taiwan, din anul 1958.

Noi informatii au fost publicate de Times, provenite de la Daniel Ellsberg, denuntatorul care in anul 1971, a scos la iveala documente ale Pentagonului, care detaliau duplicitatea guvernului american, in gestionarea Razboiului din Vietnam.

"Prima utilizare a armelor nucleare de catre Statele Unite (dupa cea din Japonia, din 1945 - n.a.) nu ar trebui pregatita sau amenintata nicaieri, si in niciun caz, in apararea Taiwanului", a declarat Ellsberg, intr-o postare pe Twitter.

Dupa ce Partidul Comunist din China a preluat puterea in aceasta tara in 1949, in urma unui razboi civil, guvernul nationalist a fugit in Taiwan. Insa, Beijingul considera insula, ca parte a teritoriului sau, iar cele doua parti s-au ciocnit, intermitent, in urmatoarele decenii.

Cel mai apropiat conflict armat intre Statele Unite si China a fost cel din timpul crizei Stramtorii Taiwan, din 1958, cand Beijingul a tras cu armament de artilerie asupra insulelor din Taipei.

Washingtonul s-a ingrijorat atunci, ca acest fapt ar putea precede o invazie completa in Taiwan. Bombardierele americane s-au concentrat asupra insulelor Quemoy si Matsu, care sunt situate intre Taiwan si China.

Un prim semnal dat de americani, dupa intalnirea Blinken - Lavrov: Noi trupe ale SUA vor fi trimise intr-o tara din estul Europei

Atunci, administratia lui Eisenhower a dezbatut problema folosirii bombelor nucleare pentru a descuraja China sa atace Taiwanul. Conform documentelor divulgate recent, unii oficiali ai Departamentului de Stat si al Apararii din SUA erau ingrijorati de pierderea insulelor indepartate in 1958.

Astfel, generalul Nathan Twining a spus atunci, ca Statele Unite vor trebuie sa utilizeze armele nucleare impotriva bazelor fortelor aeriene din China. Se preconizau atacuri atomice, cu bombe de 10-15 kilotone, iar daca asaltul Beijingului nu se va opri, atunci, planul se va continua adanc in teritoriul chinez, pana la Shanghai. Pana la urma, presedintele a ezitat sa treaca la acest plan si a renuntat la el.

Descoperire colosala facuta in locul producerii primei explozii nucleare

Ajutorul financiar uriaș pe care Statele Unite l-au aprobat pentru Ucraina, Israel și Taiwan. Începe o nouă cursă a înarmării pentru cele trei state
Ajutorul financiar uriaș pe care Statele Unite l-au aprobat pentru Ucraina, Israel și Taiwan. Începe o nouă cursă a înarmării pentru cele trei state
Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres, scrie AFP....
Volodimir Zelenski mulțumește după aprobarea ajutoarelor din SUA. "Următorul pachet militar se va ridica la nivelul hotărârii noastre"
Volodimir Zelenski mulțumește după aprobarea ajutoarelor din SUA. "Următorul pachet militar se va ridica la nivelul hotărârii noastre"
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a mulţumit miercuri Senatului Statelor Unite pentru aprobarea ajutoarelor militare şi economice de 61 de miliarde de dolari pentru ţara sa, notează...
#plan secret, #bomba atomica, #statele unite, #documente secrete, #China SUA, #Taiwan , #Statele Unite