Pericolul reprezentat de Statul Islamic persista in pofida infrangerii in Siria. Gruparea s-ar putea relansa

Sambata, 23 Martie 2019, ora 15:27
4863 citiri
Pericolul reprezentat de Statul Islamic persista in pofida infrangerii in Siria. Gruparea s-ar putea relansa
Foto: Arhiva Hepta.ro

Multi sarbatoresc infrangerea gruparii jihadiste Stat Islamic in Siria si sfarsitul califatului sau auto-proclamat, dar pericolul reprezentat de ISIL persista, potrivit unor experti, care subliniaza ca gruparea extremista s-ar putea relansa, scrie dpa intr-o corespondenta din Beirut.

"Factorii care au dus la aparitia Stat Islamic inca exista: un guvern slab in Irak, brutalitatea fata de comunitatile locale, ideologia jihadistilor si coruptia guvernului", a declarat Firas Modad, analist la think tank-ul IHS Markit din Londra.

El se asteapta ca gruparea sa reapara in urmatorii cinci ani, daca nu mai curand, estimand ca aceasta perspectiva este "doar o chestiune de timp".

Fortele Democratice Siriene (SDF), o grupare rebela condusa de kurzi si aliata cu Statele Unite, a anuntat sambata ca a preluat controlul complet asupra satului Baghouz, ultimul bastion al Statului Islamic din estul bogat in petrol al Siriei.

Dar militantii ISIL sunt inca prezenti in zone razlete in Irak si in zona desertica din centrul Siriei.

In pofida victoriei, SDF insele au avertizat ca lupta nu s-a terminat complet.

"Aceasta nu inseamna ca am pus capat terorismului si Daesh", a spus seful pentru relatii externe al SDF Abdel Kareem Umer, referindu-se la Stat Islamic cu acronimul sau in araba.

"Daesh are inca celule active, iar ideologia lor exista in continuare in zone pe care le-au condus ani de zile", a avertizat el.

Riad Kahwaji, fondator al Institutului de cercetare pentru analize militare referitoare la Golf si Orientul Apropiat (INEGMA), cu sediul la Dubai, se asteapta si el ca extremistii din Stat Islamic sa inceapa sa lucreze in secret si sa se disperseze in celule active.

"Atata timp cat conflictul din Siria nu este rezolvat, iar divizarea sectar-politica din Irak nu este solutionata, Stat Islamic va continua sa aiba un teren fertil de-a lungul granitei dintre Irak si Siria pentru a supravietui si a opera si isi poate pregati o mare revenire", a spus el.

"Un mediu de securitate permisiv, economii bazate pe piata neagra si polarizarea sectanta" in Siria si Irak fac mult mai probabila a revenire a ISIL, a fost de acord si Aron Lund, de la Century Foundation din New York.

In 2014, gruparea a capturat zone mari in ambele tari si a declarat asa-numitul califat sub conducerea lui Abu Bakr al-Baghdadi. In anii urmatori, randurile grupului s-au marit cu luptatori locali si straini.

"Totusi, regruparea nu poate fi la fel de usoara acum ca in urma cu cinci ani, intrucat nu se mai poate baza pe prea multa bunavointa din partea oamenilor care erau dispusi sa o sustina in 2014, deoarece au vazut la ce a dus aceasta", a declarat Lund pentru dpa prin e-mail.

Ceea ce urmeaza dupa infrangerea gruparii in estul Siriei depinde mai multi factori, inclusiv de retragerea SUA din tara. Fortele democratice siriene nu vor putea supravietui ca entitate independenta, a estimat Lund.

"Intrebarea este acum ce se intampla cu zonele lor (cucerite de SDF) - poate Turcia ia o parte, poate ca fac o intelegere cu (presedintele sirian Bashar) al-Assad si cu rusii pentru a le ceda ceva", a adaugat el.

Situatia ar putea fi foarte dezordonata, a avertizat el, orice vid de putere fiind de natura sa creeze spatiu nou pentru ca Stat Islamic sa se regrupeze.

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#Statul Islamic Siria , #Statul Islamic
Comentarii
Poza profesoru
profesoru
rank 3
:) Aha, mă miram unde vor să ajungă: vor să nu se retragă trupele
Poza JackMalletFlute
JackMalletFlute
rank 1