Un pat gigantic de oase adunate de hiene de-a lungul a mii de ani a fost descoperit într-o peșteră din Arabia Saudită

Luni, 02 August 2021, ora 06:304763 citiri
Un pat gigantic de oase adunate de hiene de-a lungul a mii de ani a fost descoperit într-o peșteră din Arabia Saudită
Peștera a fost descoperită la mijlocul anilor 2000 FOTO Archeology Magazine / Twitter

Mai mulți cercetători au descoperit în Arabia Saudită o masă uriașă de oase aparținând cailor, măgarilor și chiar oamenilor într-o peșteră. Conform oamenilor de știință, masa osoasă a fost adunată de-a lungul a mii de ani.

Zooarheologul Mathew Stewart de la Institutul Max Planck a explicat că oasele au fost adunate cel mai probabil de hienele dungate, o specie în prezent pe cale de dispariție, dar care în trecut domina zonele din nord-vestul țării.

Deși peștera a fost descoperită la mijlocul anilor 2000, cercetătorii nu s-au aventurat prea adânc. Conform primelor date ale oamenilor de știință, oasele provin de la cel puțin 40 de specii diferite, cu unele ce datează de acum 7.000 de ani.

„Cel mai surprinzător fapt este cât de bine a fost conservate oasele și cât de multe sunt”, a adăugat Steward, citat de Gizmodo. Acesta a adăugat că cercetătorii trebuie să aibă mare grijă când manevrează oasele, pentru că acestea se vor dezintegra ușor. Din acest motiv, cercetătorii se vor folosi și de alte instrumente. Aceștia speră să obțină cât mai multe date genetice din oase precum și să descopere informații despre dieta animalelor sau migrația acestora, folosindu-se de izotopii depozitați în rămășițele antice.