Care sunt culorile admise pentru pașapoarte la nivel mondial

Vineri, 22 Octombrie 2021, ora 04:00
3739 citiri
Care sunt culorile admise pentru pașapoarte la nivel mondial
Culorile pașapoartelor FOTO facebook

Cu toate că Organizaţia Internaţională a Aviaţiei Civile (ICAO) emite orientări cu privire la dimensiunea şi formatul dorite, guvernele pot alege forma şi culoarea documentului lor naţional, cu una dintre cele patru culori admise: roşu, verde, albastru sau negru.

Vișiniu – este culoarea specifică pașapoartelor din Uniunea Europeană, cu o singură excepție – Croația, care a preferat culoarea dark blue (negru-albastru). Comunitatea – The Andean Community of Nations — formată din Bolivia, Columbia, Ecuador si Peru — foloseste de asemenea pașapoarte vișinii. La fel și Rusia, Chile, China, Iran, Sri Lanka, Seychelles, Filipine, Senegal sau Thailanda. Aproiat de la vișiniu, culoarea roșie este culoarea pașapoartelor din Singapore, Norvegia, Maldive, Malaezia, Elveția sau Brunei.

Albastru - pasapoartele albastre simbolizează „lumea noua”. Astfel, 15 țări din Caraibe au pasapoarte albastre, la fel ca și tarile din America de Sud, membre Mercosur – Brazilia, Argentina si Paraguay. Venezuela este excepția, având încă pașaport visiniu. Americanii au trecut si ei la pasaportul albastru în 1976. Israelul are, de asemenea, pașaport albastru. Ca și la vișiniu, există mai multe nuanțe de albastru, Fiji, Kenya, Kazahstan, Taiwan sau Tuvalu având nuanțe de bleu deschis.

Verde - Pasapoartele verzi sunt detinute de majoritatea tarilor musulmane. Menționam Maroc, Arabia Saudită, Indonezia si Pakistan. Verdele este considerată ca fiind culoarea preferata a Profetului Mohamed si un simbol al naturii si vietii. De asemenea, mai multe țări africane, între care Burkina Faso, Nigeria, Coasta de Fildes, Congo, Chad, Namibia, Zimbabwe și Mauritania călătoresc tot cu pasapoarte verzi. Coreea de Sud și Macao mențin și ele pașapoartele verzi, dar și Vaticanul, singura țară din Europa care preferă această culoare.

Negru - cele mai rare pasapoarte sunt cele cu coperta neagra. Acestea sunt folosite de unele țări din Africa: Botswana, Zambia, Burundi, Gabon, Angola, Congo, Malawi etc. Poate cel mai cunoscut pașaport negru este cel din Noua Zeelandă, cu celebra ferigă pe el. Bahamas și Tronidad Tonago folosesc și ele pașapoartele negre.

Vezi AICI cum arată toate pașapoartele din lume https://www.passportindex.org/?

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#Culori pasapoarte nivel mondial, #ce culori au pasapoartele, #culori admise la pasapoarte , #stiri internationale