Socialiștii europeni nu mai vor să renunțe la postul de președinte al Parlamentului European la jumătate de mandat

Joi, 25 Noiembrie 2021, ora 23:201749 citiri
Socialiștii europeni nu mai vor să renunțe la postul de președinte al Parlamentului European la jumătate de mandat
David Sassoli, președintele Parlamentului European/ FOTO: europarl.europa.eu

Președintele Parlamentului European, socialistul italian David Sassoli, nu vrea să-și predea postul unui membru al grupului popularilor europeni, în ciuda unui acord încheiat în acest sens la investirea acestui legislativ.

Deputații europeni își vor alege următorul președinte pe 18 ianuarie, dar sunt eurodeputați care cred că Sassoli mai vrea un al doilea mandat, deși nu și-a anunțat oficial candidatura.

Dacă socialiștii susțin poziția lui Sassoli, ar însemna să se încalce un acord din 2019, cu Partidul Popular European, conservator, care prevedea ca Sassoli să renunțe la funcția de conducere din PE în favoarea PPE după doi ani și jumătate de mandat. E vorba de un aranjament amiabil, căci statutele parlamentului nu prevăd așa ceva, iar Sassoli afirmă acum că date fiind victoriile socialiștilor pe continent, aranjamentul și-a pierdut rațiunea.

Sassoli le-a spus europarlamentarilor socialiști că „ar fi o eroare politică să lăsăm un PPE în fruntea parlamentului înainte de alegerile din 2024, în momentul în care familia noastră politică este în ascensiune în Europa. Nu putem să ne lăsăm conduși de conservatori până la viitoarele alegeri”. Grupul Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European a desemnat-o pe malteza Roberta Metsola drept candidată în alegerile de la jumătatea mandatului din luna ianuarie, după ce a obţinut 64,4% din voturile colegilor de grup.

În vârstă de doar 42 de ani, mamă a patru copii, această catolică practicantă, specialistă în migrație, este un “pur produs al microcosmului din Bruxelles” și a fost consilieră a primei șefe a diplomației UE, Caterine Ashton. Preşedinţia Parlamentului European, exercitată din vara lui 2019 de socialistul italian David Sassoli în urma unui acord al principalelor trei grupuri din PE - PPE, SD şi Renew Europe - este pusă în joc la jumătatea legislaturii, în luna ianuarie a anului viitor.

Între timp însă, grupul SD a lăsat să se înţeleagă că va veni cu propriul candidat la preşedinţia PE dar nu este clar cine va fi acesta, deşi colegii săi de grup şi-au exprimat sprijinul unanim pentru David Sassoli.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News