Planul Comisiei Europene „De la fermă la furculiță“, sub presiunea marilor coloși agroalimentari. Ținte dure pentru pesticide

Luni, 18 Octombrie 2021, ora 23:54
3408 citiri
Planul Comisiei Europene „De la fermă la furculiță“, sub presiunea marilor coloși agroalimentari. Ținte dure pentru pesticide
Comisia Europeană urmărește promovarea unui consum alimentar sănătos / FOTO: Stock

Europarlamentarii ar urma să voteze marți, 19 octombrie, ambițiosul plan alimentar ecologic al UE, „De la fermă la furculiță“. Companiile agroindustriale se luptă pentru a evita țintele dure pentru folosirea pesticidelor și îngrășămintelor.

Strategia Comisiei Europene de la fermă la furcă dorește să schimbe Europa către un model agricol nou bazat pe reducerea la jumătate a utilizării pesticidelor până în 2030, reducând dramatic îngrășămintele și asigurând că 25% din terenurile agricole ale UE sunt organice. Acest lucru a declanșat un lobby ostil atât în interiorul, cât și în afara UE, în special în rândul coloșilor agroindustriali care susțin că abordarea europeană va reduce randamentele culturilor și va crește prețurile la alimente.

Potrivit unui raport al Grupului interguvernamental privind schimbările climatice (IPCC), sistemele alimentare sunt responsabile pentru aproximativ o treime din emisiile de gaze cu efect de seră din lume. Actualul model alimentar are, de asemenea, un efect negativ asupra sănătății umane, peste 50% din adulții din Europa fiind supraponderali.

UE intenționează să transforme modul în care alimentele sunt produse și consumate în Europa, pentru a reduce amprenta de mediu a sistemelor alimentare și pentru a consolida reziliența acestora în contextul crizelor, asigurând, în același timp, alimente sănătoase și la prețuri accesibile pentru generațiile de astăzi și cele de mâine.

Strategia „De la fermă la consumator”

În mai 2020, Comisia și-a prezentat Strategia „De la fermă la consumator”, care constituie una dintre acțiunile-cheie din cadrul Pactului verde european. Contribuind la îndeplinirea obiectivului de realizare a neutralității climatice până în 2050, strategia are în vedere evoluția actualului sistem alimentar al UE către un model durabil.

Reafirmând securitatea și siguranța alimentară drept priorități, strategia are următoarele obiective principale:

-asigurarea unei oferte de produse alimentare suficiente, accesibile ca preț și nutritive în limitele planetare

-înjumătățirea utilizării pesticidelor, a îngrășămintelor și a vânzării de antimicrobiene

-creșterea suprafețelor de teren destinate agriculturii ecologice

-promovarea unui consum alimentar și a unor diete sănătoase mai durabile

-reducerea pierderilor și a risipei de alimente

-combaterea fraudei alimentare de-a lungul lanțului de aprovizionare cu alimente

îmbunătățirea bunăstării animalelor

Cine se opune

Modelul agricol ambiţios propus de Comisia Europeană are de înfruntat lobby-ul mediului de afaceri, fermierilor europeni şi chiar al SUA care promovează un model concurent alternativ, bazat pe creşterea productivităţii şi investiţii în tehnologie pentru sustenabilitate.

SUA ar vrea să coopteze ţările europene la planurile sale în timp ce miniştrii agriculturii de la nivelul UE se luptă pentru ca noile obiective verzi să fie menţinute separate de politica subvenţiilor agricole în valoare de 270 de miliarde de euro.

Decizia va depinde de poziţia adoptată de PE care, deşi nu este constrângătoare legal, va arăta gradul de susţinere a planului CE la nivelul grupurilor politice - şi anume, în ce priveşte etichetele alimentare, reducerea consumului de carne şi abandonarea clauzei privind riscurile producţiei industriale asupra apariţiei de noi boli de la animale.

Copa & Cogeca, principalul grup de lobby al fermierilor europeni, a lansat o campanie de comunicare coordonată cu alte porţiuni ale industriei agricole pentru a face presiuni asupra PE să relaxeze obiectivele verzi ale planului propus de CE.

Coonservatorii europeni de dreapta şi grupul Reformiştilor au forţat un vot marţi prin care ar putea fi eliminată menţiunea unor ţinte „de natură constrângătoare”.

De altfel, scepticii planului „De la Fermă la Furculiţă” vor să obţină efectuarea unor analize cuprinzătoare de impact, ce s-ar putea dovedi dificil de realizat.

Criticile aduse planului agricol al UE s-au înmulţit pe fondul unor studii recente ale Departamentului Agriculturii din SUA ce prezic apocalipsa agricolă prin scăderea producţiei şi creşterea dependenţei de importuri în cadrul UE, exportând problemele de mediu în loc să le amelioreze.

Un studiu finanţat de grupul de lobby pentru pesticide CropLife şi realizat de Wageningen University (Olanda) arată că implementarea combinată a unor ţinte din planul UE riscă reducerea producţiei cu 30% pentru unele culturi.

„Au un singur lucru în comun: nu examinează consecinţele în absenţa oricăror măsuri”, a observat Anja Hazekamp, vicepreşedintele comisiei pentru mediu din PE, din grupul Stângii, coautorul raportului.

Divizia pentru agricultură a Greenpeace a acuzat Copa & Cogeca şi firmele de lobby pentru pesticide de „campanie de dezinformare” prin prezentarea unor date incomplete, finanţarea unor studii proprii pe care le prezintă ca „evaluări independente” şi cumpărarea de spaţiu comercial în mass media.

Scandal la nivel înalt în Guvernul Ucrainei. Un important ministru, suspectat de corupție, a demisionat
Scandal la nivel înalt în Guvernul Ucrainei. Un important ministru, suspectat de corupție, a demisionat
Mîkola Solski, ministrul ucrainean al Agriculturii, a demisionat din funcție după ce a fost acuzat că şi-a însuşit terenuri care aparţin statului înainte să intre în Guvern, potrivit...
TikTok închide programul prin care îi plătea pe utilizatori. Prezintă "riscuri grave la adresa sănătăţii mentale"
TikTok închide programul prin care îi plătea pe utilizatori. Prezintă "riscuri grave la adresa sănătăţii mentale"
TikTok suspendă programul de recompense al TikTok Lite, din cauza preocupărilor UE TikTok va suspenda în mod voluntar programul de recompensă al noii aplicaţii TikTok Lite, în timp ce...
#Comisia Europeana, #Parlamentul European, #agricultura, #ecologie, #hrana , #SUA