Pandemia de COVID-19 a redus speranta de viata cu aproape un an in Italia

Miercuri, 10 Martie 2021, ora 18:10
1979 citiri
Pandemia de COVID-19 a redus speranta de viata cu aproape un an in Italia
Scadere dramatica a sperantei de viata in Italia/Foto: Pixabay

Speranta de viata a scazut in Italia cu aproape un an, pana la 82,3 ani, din cauza pandemiei de COVID-19, a informat miercuri Institutul National de Statistica (Istat), relateaza AFP.

Italia a fost una dintre tarile cele mai afectate de pandemia de coronavirus si prima afectata de primul val de COVID-19 in Europa. In aceasta saptamana, in tara a fost depasit pragul de 100.000 de decese.

Estimarile pentru 2021 "sugereaza o oprire brusca si o inversare semnificativa a tendintei pozitive observate in ultimii ani in ceea ce priveste speranta de viata", potrivit Istat.

Regiunile din nordul tarii, cele mai afectate de virus, sunt si cele in care speranta de viata a scazut cel mai mult: in Lombardia, centrul economic al tarii, a scazut de la 83,7 ani la 81,2 ani.

Inainte de pandemie, speranta de viata a crescut de la 81,7 ani in 2010 la 83,2 ani in 2019, plasand Italia pe primele locuri la nivel european.

Potrivit Istat, media in Uniunea Europeana in 2018 a fost de 81 de ani, cea mai recenta cifra disponibila.

In raportul sau, Istat a evidentiat, de asemenea, decalajul digital al tarii, unul dintre proiectele care ar trebui abordate ca parte a planului de redresare finantat de Bruxelles, in valoare de aproape 200 de miliarde de euro.

O treime dintre gospodariile italiene nu au computer sau conexiune la internet, iar 24% din populatie nu a folosit internetul in ultimele trei luni.

In acelasi timp, "utilizatorii obisnuiti de internet" au crescut de la 44% in 2010 la 70%.

Autoritatile sanitare din Italia estimeaza ca aceasta tara ar putea reveni la normalitate in urma pandemiei de COVID-19 intr-un interval cuprins intre 7 si 15 luni, dar cu conditia sa sustina un ritm al vaccinarii de 240.000 de persoane pe zi, a declarat un responsabil din Ministerul Sanatatii italian marti, cand Italia a inregistrat 376 de noi decese asociate COVID-19, fata de 318 in ziua anterioara.

CTESTE SI:

Proiectul pentru salvarea copiilor din ghearele mafiei italiene se extinde în teritoriul Cosa Nostra și Camorra
Proiectul pentru salvarea copiilor din ghearele mafiei italiene se extinde în teritoriul Cosa Nostra și Camorra
Italia a anunţat marţi, 26 martie, extinderea la Sicilia şi la regiunea Napoli a unui program menit să împiedice copiii aflaţi în situaţii de risc să calce pe urmele părinţilor lor...
Încă o țară europeană crește nivelul alertei teroriste. Măsurile anunțate după atacul sângeros din Rusia
Încă o țară europeană crește nivelul alertei teroriste. Măsurile anunțate după atacul sângeros din Rusia
Comitetul Naţional italian al Ordinii Publice şi Securităţii a decis, din cauza numeroaselor ceremonii religioase de Paşte - de exemplu Drumul Crucii, noaptea, la Colosseum, la care iau parte...
#Italia, #pandemie coronavirus Italia, #stiri internationale, #speranta de viata , #stiri internationale