Palestinienii se tem de un război civil. Anarhie și violențe în Cisiordania

Joi, 18 Noiembrie 2021, ora 21:55
3659 citiri
Palestinienii se tem de un război civil. Anarhie și violențe în Cisiordania
Violențele din Cisiordania îi alarmează pe palestinieni FOTO Twitter

Palestinienii acuză Autoritatea Palestiniană de faptul că nu face eforturi pentru a impune legea şi ordinea, în contextul unor scene de anarhie şi violenţă, întâlnite din ce în ce mai des în Cisiordania.

Civilii palestinieni au avertizat în repetate rânduri că violenţele ar putea conduce la un „război civil”, în special între marile clanuri şi grupările înarmate din Hebron şi nordul Cisiordaniei, potrivit Jerusalem Post.

În ultimele zile, patru universităţi au fost închise din cauza ciocnirilor violente care au avut loc în campusuri, între studenţi şi clanuri rivale.

Universitatea Al-Quds University din Abu Dis, la sud de Ierusalim, s-a închis după ce un bărbat mascat înarmat, dintr-un sat din apropiere, a deschis focul asupra maşinilor care aparţineau studenţilor şi profesorilor. Atacul are legătură cu o dispută despre locurile de parcare din apropierea universităţii.

Universitatea Bir Zeit, de la nord de Ramallah, s-a închis după ciocniri violente între studenţi care aparţineau unor grupări rivale, afiliate Fatah.

Marţi, 16 noiembrie, Universitatea Hebron şi Universitatea Politehnică Palestiniană din Hebron s-au închis după ce mai mulţi studenţi aparţinând unor clanuri rivale s-au luat la bătaie.

În plus, zeci de case, afaceri şi magazine au fost incendiate, iar bărbaţi mascaţi au dus lupte de stradă în Hebron.

“Situaţia din Hebron este foarte periculoasă. Considerăm că Autoritatea Palestiniană este responsabilă pentru haosul din Hebron”, a declarat Abdel Wahab Gheith, liderul unuia dintre cele mai mari clanuri din acest oraş. Acesta a subliniat că prim-ministrul Autorităţii Palestiniene, Mohammad Shtayyeh, care a vizitat Hebron luna trecută, a promis că va trimite sute de poliţişti în oraş, pentru a menţine ordinea.

“Autoritatea Palestiniană a trimis 500 de ofiţeri în Hebron şi situaţia a fost calmă aproape o lună. Nu mai auzeam focuri de armă noaptea. Dar am fost surprinşi când am văzut că ofiţerii au fost ulterior trimişi în zona Jenin”, a explicat Gheith.

Şefii unora dintre clanurile din Hebron au făcut apel la Regele Abdullah al Iordaniei să trimită trupe în oraş, pentru a opri violenţele. Între timp, conflictele s-au extins şi în alte părţi din Cisiordania, unde cetăţenii dau vina tot pe Autoritatea Palestiniană pentru lipsa ordinii.

La începutul acestei săptămâni, preşedintele Mahmoud Abbas i-a dat afară pe comandanţii forţelor palestiniene de securitate din Jenin. Decizia a fost luată după ce mii de palestinieni, inclusiv membri înarmaţi ai grupării Hamas, au participat la înmormântarea lui Wasfi Kabaha, un important oficial Hamas, care a murit săptămâna trecută de COVID-19.

Comisia Palestiniană pentru Drepturile Omului (ICHR) a transmis că priveşte cu îngrijorare haosul şi lipsa de siguranţă din Hebron. Grupul a spus că armele de foc şi mitralierele au fost folosite în ciocnirile recente de pe străzile oraşului şi din împrejurimi.

Întipărite într-un context social profund şi servind răzbunarea şi principiul acţiune-reacţiune, aceste evenimente regretabile trebuie să se sfârşească”, a precizat ICHR într-un comunicat.

Cum trec partidele peste mesajul anticorupție aruncând în cursa pentru locale candidați certați cu legea
Cum trec partidele peste mesajul anticorupție aruncând în cursa pentru locale candidați certați cu legea
Deși de-a lungul timpului au spus că se delimitează de acțiunile colegilor certați cu legea, iar unii chiar au strâns electorat în jurul „luptei anticorupție”, astăzi, partidele își...
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat duminică seara, 28 aprilie, că nu vede posibilitatea ca PSD şi PNL să aibă un candidat comun la alegerile prezidenţiale. „Nu. Spuneţi-mi...
#Cisiordania, #razboi civil , #Palestina