Pagina Palestinei a disparut suspect de pe site-ul Departamentului de Stat al SUA

Miercuri, 28 August 2019, ora 08:38
4902 citiri
Pagina Palestinei a disparut suspect de pe site-ul Departamentului de Stat al SUA
Foto: Facebook/U.S. Department of State

Disparitia unei pagini consacrate "Teritoriilor palestiniene" de pe site-ul Departamentului de Stat american a trezit o polemica vie, in special in randul liderilor palestinieni, care au interpretat acest gest ca pe o confirmare a politicii pro-israeliene a administratiei Trump.

Intrebat de AFP, un oficial al Departamentului de Stat a dat asigurari ca nu este vorba de o "schimbare a politicii" SUA fata de Autoritatea Nationala Palestiniana (ANP), atribuind aceasta modificare "actualizarii in curs" a site-ului.

Nu a precizat insa daca pagina respectiva va fi reintrodusa la incheierea procesului de actualizare.

Site-ul Departamentului de Stat al SUA, state.gov, a suferit recent o restructurare importanta, aminteste France Presse.

Anumiti observatori au constatat in ultimele zile disparitia paginii dedicate "teritoriilor palestiniene", care aparea la inceputul anului in lista tarilor din sectiunea dedicata Orientului Mijlociu. Odata cu disparitia sa, dispar toate informatiile referitoare la Cisiordania si Fasia Gaza.

Singura referire la palestinieni apare pe pagina dedicata Israelului, unde diplomatia americana mentioneaza speranta ajungerii la un "acord de pace" israeliano-palestinian.

Guvernul ANP a condamnat aceasta disparitie, apreciind ca ea reflecta "parti-pris-ul pro-israelian" al administratiei Trump.

"Refuzul de a vedea realitatea nu este suficient pentru a-i sterge existenta", a scris pe Twitter secretarul general al Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei (OLP) Saeb Erakat.

Fostul ambasador al SUA in Israel in timpul administratiei Obama, Dan Shapiro, a apreciat la randul sau drept "nebuneasca" aceasta schimbare. "Palestinienii nu vor disparea. Interesele americane fac necesara o discutie cu ei", a scris diplomatul american pe Twitter.

Diplomatia americana s-a remarcat deja prin mai multe decizii emblematice sau scapari semantice apreciate drept ostile de catre palestinieni de la sosirea la Casa Alba a lui Donald Trump. Presedintele american a recunoscut unilateral Ierusalimul drept capitala a Israelului, apoi suveranitatea statului evreu asupra Platoului Golan si a taiat aproape toate ajutoarele SUA destinate palestinienilor.

Departamentul de Stat a schimbat, de asemenea, terminologia utilizata in anumite rapoarte, unde nu a mai mentionat "teritoriile ocupate". Totodata, ambasadorul SUA in Israel, David Friedman, a declarat ca statul evreu are "dreptul sa pastreze o parte" a Cisiordaniei ocupate.

Liderii palestinieni refuza orice contact cu administratia Trump dupa decizia referitoare la Ierusalim si au respins, de la anuntarea sa, planul de pace pe care Casa Alba intentioneaza sa il propuna pentru solutionarea conflictului israeliano-palestinian.

De ce respinge Palestina planul de pace al lui Trump si care e rolul Romaniei intr-un conflict din ce in ce mai complicat Interviu video cu ambasadorul Palestinei

Traian Băsescu avansează o variantă în care Dreapta Unită ar putea să ajungă la guvernare. Ce rezultat crede că va obține AUR
Traian Băsescu avansează o variantă în care Dreapta Unită ar putea să ajungă la guvernare. Ce rezultat crede că va obține AUR
Fostul preşedinte Traian Băsescu este de părere că, în urma alegerilor parlamentare din acest an, se prefigurează un guvern format din partidele care formează actuala coaliţie. El nu...
Cum trec partidele peste mesajul anticorupție aruncând în cursa pentru locale candidați certați cu legea
Cum trec partidele peste mesajul anticorupție aruncând în cursa pentru locale candidați certați cu legea
Deși de-a lungul timpului au spus că se delimitează de acțiunile colegilor certați cu legea, iar unii chiar au strâns electorat în jurul „luptei anticorupție”, astăzi, partidele își...
#Palestina site Departamentul de Stat , #Palestina