Padurea Amazoniana arde si mai dramatic decat in 2019

Vineri, 03 Iulie 2020, ora 06:45
5128 citiri
Padurea Amazoniana arde si mai dramatic decat in 2019
Foto: Pixabay

Numarul incendiilor din Padurea Amazoniana de pe teritoriul Braziliei a crescut cu 19,5% in iunie, in comparatie cu aceeasi luna a anului trecut, fiind recenzate 2.248 de focare, cel mai grav bilant din ultimii 13 ani, potrivit datelor oficiale publicate miercuri, informeaza AFP, citata de AGERPRES.

Luna iunie marcheaza debutul sezonului secetos, iar statisticile date publicitatii confirma previziunile analistilor, care preconizeaza un bilant mai grav decat in 2019, cand recrudescenta incendiilor de padure din Amazonia a suscitat o puternica reactie emotionala in lumea intreaga.

Pagina de internet a Institutului national de cercetari spatiale (INPE), care permite urmarirea in timp real a alertelor de incendii identificate prin satelit, nu a mai inregistrat niciodata un numar atat de mare de focare in aceasta luna a anului, de la cele 3.519 de focare recenzate in 2007.

Specialistii preconizeaza o situatie si mai grava pentru luna august: peste 30.000 de focare au fost inregistrate in 2019, de trei ori mai multe decat in aceeasi luna a anului 2018.

Incendiile de padure din Amazonia sunt in cea mai mare parte acte criminale si au legatura directa cu defrisarile, fiind deseori cauzate de agricultorii care practica incendierea zonelor defrisate pentru a putea semana culturi, sau a duce vitele la pascut.

Defrisarea din Brazilia era deja la un nivel foarte ridicat in acest an, chiar inainte de inceperea sezonului secetos, cu peste 2.000 de kilometri patrati de despadurire din ianuarie pana in mai, cu 34% mai mult decat in aceeasi perioada din 2019, potrivit celor mai recente date ale INPE.

Institutul de cercetari din domeniul mediului din Amazonia (IPAM) estimeaza ca o suprafata de 9.000 de kilometri patrati de padure deja defrisata anul trecut ar putea fi cuprinsa de flacari pana in luna august.

Ecologistii acuza guvernul presedintelui conservator Jair Bolsonaro, care nu si-a ascuns climatoscepticismul, ca favorizeaza defrisarea indemnand la legalizarea agriculturii, sau a activitatilor miniere, in zonele protejate.

Totodata, specialistii se tem ca sporirea numarului de incendii ar putea provoca probleme respiratorii suplimentare unei populatii afectate deja din plin de noul coronavirus.

O alta problema majora este ca autoritatile publice locale dispun de mai putine mijloace umane si financiare pentru a proteja mediul inconjurator in contextul pandemiei de COVID-19, care a dus la moartea a aproape 60.000 de persoane in Brazilia. AGERPRES

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mihai Tudose, PSD: Noi am mai ieşit pe primul loc şi stăteam în gară şi ne-am uitat cum a trecut trenul
Mihai Tudose, PSD: Noi am mai ieşit pe primul loc şi stăteam în gară şi ne-am uitat cum a trecut trenul
Europarlamentarul Mihai Tudose a declarat sâmbătă că PSD a mai câştigat alegerile în trecut, dar Guvernul a fost format din partidele de pe locul "doi, trei şi un pic din cinci" şi...
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Nicușor Dan este susținut la aceste alegeri de Dreapta Unită, formată din USR, FD și PMP. Edilul, care are de dus o luptă dificilă cu Cristian Popescu Piedone, a ieșit la atac, în cadrul...
#Brazilia, #Paduri, #padurea amazoniana, #incendii, #incendii de padure, #padurea amazoniana dispare , #Brazilia