Operatiune extrem de riscanta a fortelor speciale: Patru ostatici au fost eliberati, dar doi militari francezi au fost ucisi in Burkina Faso

Sambata, 11 Mai 2019, ora 07:45
6982 citiri
Operatiune extrem de riscanta a fortelor speciale: Patru ostatici au fost eliberati, dar doi militari francezi au fost ucisi in Burkina Faso
Foto: Facebook/Armee francaise - Operations militaires

Fortele speciale franceze au eliberat patru ostatici - doi francezi, o americanca si o sud-coreeana - intr-o interventie "complexa", in nordul Burkinei Faso, in cursul careia doi militari francezi au fost ucisi.

"Aceasta eliberare a putut sa fie obtinuta multumita unei operatiuni militare condusa de forte franceze, in noaptea de joi spre vineri, in nordul Burkinei Faso", a precizat presedintia franceza intr-un comunicat preluat de AFP.

Patru rapitori au fost ucisi in cursul operatiunii, potrivit Statului Major francez, care nu face precizari cu privire la identitatea grupului care a luat ostaticii.

Operatiunea a fost intreprinsa in momentul in care exista un mare risc ca ostaticii sa fie transferati de rapitori peste granita, in Mali, unei grupari jihadiste locale.

A fost "probabil ultima ocazie" de a elibera ostaticii, a declarat Francois Lecointre, ofiter francez.

O operatiune initiala inceputa pe 7 mai a permis localizarea precisa a rapitorilor in timp ce acestia se indreptau catre frontiera cu statul Mali, unde ei intentionau sa predea ostaticii gruparii jihadiste Katiba Macina.

Odata ce ar fi trecut frontiera, operatiunea de salvare ar fi fost mult ingreunata, a explicat ofiterul francez. Prin urmare, comandamentul militar francez si presedintele Emmanuel Macron au aprobat actiunea.

Cine sunt cei rapiti

Cei doi francezi - Patrick Picque si Laurent Lassimouillas - au fost rapiti la 1 mai, in timpul unui sejur turistic in Benin, o tara ocolita pana atunci de insecuritatea din Africa de Vest, unde opereaza numeroase grupari jihadiste cu legaturi cu Al-Qaida si

Statul Islamic.

Corpul ghidului din Benin al celor doi francezi a fost descoperit, sambata, in Parcul National Pendjari, unde se aflau in safari. Vehiculul lor a fost gasit apoi in estul Burkina Faso, o tara vecina care se confrunta cu o degradare a situatiei in domeniul securitatii de trei ani si cu o accelerare alarmanta in ultimele luni.

Potrivit familiei lui Patrick Picque, cei doi ostatici urmeaza sa soseasca sambata sau duminica la Paris. "Este o veste buna. Ne vom duce la Paris sa primim avionul. Vom fi acolo", a declarat pentru AFP Jean-Claude Picque, tatal lui Patrick.

Identitatea celorlalti doi ostatici eliberati nu a fost data deocamdata publicitatii.

In cursul acestei operatiuni, "doi militari au fost ucisi in lupte, maistrul Cedric de Pierrepont si maistrul Alain Bertoncello, ambii ofiteri marinari in cadrul Comandamentului Operatiunilor Speciale", precizeaza Palatul Elysee. Amandoi faceau parte din prestigiosul comando Hubert al Marinei nationale franceze.

Presedintele Emmanuel Macron "se inclina cu emotie si gravitate in fata sacrificiului militarilor nostri, care si-au dat viata pentru a le salva pe cele ale concetatenilor nostri" si "transmite condoleante sincere familiilor lor".

"Cu emotie si tristete ma gandesc la familiile celor doi militari decedati, la rudele lor, la fratii lor de arme si la toate comandourile marinei", a reactionat ministrul francez al Armatelor Florence Parly, intr-un comunicat, separat.

Patru rapitori ucisi

Ministrul felicita, de asemenea, "ansamblul fortelor care au efectuat aceasta operatiune si pe toti cei care au contribuit la ea", salutand "pretioasa sustinere a aliatilor nostri americani" si "cooperarea autoritatilor din Benin si Burkina Faso".

"Aceasta operatiune indrazneata", in cursul careia au fost ucisi patru dintre rapitori, a fost "posibila prin mobilizarea unor mijloace din cadrul (Operatiunii) Barkhane, implicarea unor forte din Burkina Faso si sustinerea americana cu informatii", precizeaza seful Statului Major francez, generalul Francois Lecointre, in alt comunicat.

Statele Unite au multumit Frantei pentru eliberarea ostaticei americane, intr-un mesaj postat pe Twitter de responsabilul Departamentului de Stat pentru Africa, Tibor Nagy, care a transmis totodata condoleante familiilor soldatilor francezi ucisi.

Din 2014, Franta mobilizeaza aproximativ 4.500 de militari in Sahel, in cadrul Operatiunii antijihadiste Barkhane. Burkina Faso gazduieste pe teritoriul sau Task Force Sabre, alcatuita din "forte speciale" din cadrul dispozitivului militar francez aflat in fasia sahelo-sahariana.

Rapita la 24 decembrie 2016, Sophie Petronin din Franta este in continuare ostatica in Mali.

Ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, a salutat la randul sau memoria celor doi militari francezi si a transmis "gandurile sale rudelor ghidului din Benin asasinat in mod salbatic in timpul rapirii celor doi compatrioti ai nostri".

Experti si surse din cadrul securitatii afirma ca nordul unor tari de pe coasta Africii de Vest, precum Togo si Benin, a devenit vulnerabil, in ultimele luni, in fata expansiunii si multiplicarii fronturilor unor grupari armate.

Grupari armate islamiste au cucerit in 2012-2013 partea de nord a Mali, dupa care au fost dislocate, in mare parte, printr-o interventie militara franceza. Insa ele au recastigat teren in centrul tarii, iar acest fenomen se extinde in Burkina Faso si Niger, state vecine, impletindu-se adesea cu conflicte intercomunitare.

In Burkina Faso, 90% dintre atacuri nu sunt revendicate. Ele sunt atribuite, insa, Ansaroul Islam, Grupului de sustinere a islamului si musulmanilor (GSIM) sau Statului Islamic in Sahara Mare (SIGS).

Insa alte aproximativ zece grupari, "mai mici si fara indoiala mai putin structurate", sunt de asemenea active, potrivit International Crisis Group (ICG) .

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#ostatici eliberati Burkina Faso, #militari francezi ucisi Burkina Faso , #Africa