Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
International > Iran
A   A   A

ONU: Iranul, Coreea de Nord si Siria blocheaza reglementarea comertului cu arme

ONU: Iranul, Coreea de Nord si Siria blocheaza reglementarea comertului cu arme
Iranul, Siria si Coreea de Nord au prevenit, in cadrul ONU, adoptarea primului tratat international care sa reglementeze piata armamentelor conventionale, piata cu o valoare anuala de 70 miliarde de dolari. Motivul invocat a fost faptul ca noua legislatie nu poate opri livrarea armelor catre gruparile de rebeli.

Urmatorul pas pentru proponentii legii este votarea noilor reglementari in cadrul Adunarii Generale a ONU, in care sunt prezenti reprezentantii a 193 de state, noteaza Reuters.

Statele membre ale ONU au incercat inca de la sfarsitul saptamanii trecute sa incheie o perioada lunga de cativa ani in care s-a discutat despre adoptarea unui cadru legal care sa fixeze limitele comertului international cu arme conventionale.
Activistii pentru controlul fluxurilor de arme argumenteaza ca lipsa unui control permite accesul la armament in zone tensionate, ceea ce determina aparitia razboaielor, atrocitatilor si abuzurilor.

Oficialii iranieni au declarat ca sprijina acordul pentru reglementarea comertului cu arme, insa nu-si pot da votul pentru actuala forma a acestuia.

Iar principala problema a actualei forme este ca permite accesul la arme pentru grupuri care comit "acte de agresiune", referindu-se in mod evident la grupurile de rebeli. Actuala forma nu interzice vanzarea armelor catre astfel de grupuri, dar precizeaza ca orice transfer de arme trebuie sa respecte drepturile omului.
Facebook ShareTweet
 Vineri, 29 Martie 2013, ora 21:53
 Autor:Brandusa Stefanescu

 Articol citit de 585 ori

Citeste si: