ONU ii da dreptate lui Assange - A fost retinut abuziv in ultimii ani in ambasada Ecuadorului de la Londra

Sambata, 31 Iulie 2021, ora 20:284844 citiri
ONU ii da dreptate lui Assange - A fost retinut abuziv in ultimii ani in ambasada Ecuadorului de la Londra
Foto: Hepta.ro

Un grup de lucru al ONU i-a dat dreptate lui Julian Asange, in procesul intentat Marii Britanii si Suediei.

Astfel, comisia ONU a hotarat ca fondatorul Wikileaks, Julian Assange, a fost "retinut in mod arbitrar". Anuntata anterior pe surse citate de BBC, informatia a fost confirmata oficial de ministrul suedez de Externe, informeaza Reuters.

Assange a anuntat anterior ca va parasi cladirea ambasadei Ecuadorului de la Londra daca, in urma cercetatorilor, ONU decide ca retinerea sa nu este ilegala.

Julian Assange se va lasa arestat vineri, dar cu o conditie

Fondatorul Wikileaks s-a refugiat in ambasada Ecuadorului din Londra in 2012, pentru a nu fi extradat in Suedia, acolo unde este acuzat de agresiuni sexuale.

In 2014, Assange s-a plans ONU ca este retinut in mod ilegal, deoarece nu poate parasi ambasada fara a fi arestat. Desi ONU i-a dat acum dreptate, autoritatile din Marea Britanie au anuntat ca mandatul emis pe numele sau ramane valabil si ca va fi trimis in inchisoare daca paraseste ambasada.


Julian Assange locuieste in ambasada din iunie 2012, dupa ce autoritatile suedeze au cerut extradarea sa. Vizat de un mandat de arestare european, australianul in varsta de 44 de ani refuza sa se apere in Suedia de teama ca ar putea fi extradat in SUA, unde i s-ar putea reprosa publicarea de catre WikiLeaks a 500.000 de documente top secret cu privire la Irak si Siria si 250.000 de documente diplomatice.