Reuniune de urgență a OMS pentru noua variantă a coronavirusului. Cum arată acum proteina spike, pentru care a fost conceput vaccinul

Vineri, 26 Noiembrie 2021, ora 11:01
7760 citiri
Reuniune de urgență a OMS pentru noua variantă a coronavirusului. Cum arată acum proteina spike, pentru care a fost conceput vaccinul
Date iniţiale de la laboratoarele de diagnostic sugerează că noua variantă s-a răspândit rapid

Organizaţia Mondială a Sănătăţii va avea vineri, 26 noiembrie, o reuniune specială pentru a discuta răspândirea unei noi variante de COVID-19, originară din Africa de Sud.

Experţii de la Geneva vor decide dacă este „o variantă care stârneşte îngrijorare”. Marea Britanie a suspendat toate zborurile din Africa de Sud şi alte cinci ţări din regiune. Noua variantă a fost identificată oficial acum trei zile.

Analiza genetică arată că B.1.1.529 are dublul numărului de mutaţii pe care îl are Delta, varianta predominantă în toată lumea. Nu există încă vreo dovadă că această tulpină ar cauza o formă mai severă a bolii sau că scade eficienţa vaccinurilor, dar viteza restricţiilor de călătorie arată cât de în serios este luată ameninţarea.

Va dura de la două până la trei săptămâni înainte ca testele de laborator să arate dacă este un alt moment crucial în pandemie sau o alarmă falsă – relatează corespondentul BBC.

Oamenii de ştiinţă au detectat o nouă variantă Covid-19, numită B.1.1.529, în Africa de Sud. Aproximativ 100 de cazuri confirmate au fost identificate în Africa de Sud, Hong Kong şi Botswana.

B.1.1.1.529 are o serie foarte neobişnuită de mutaţii, ceea ce înseamnă că proteina spike arată acum foarte diferit de versiunea pentru care a fost conceput vaccinul şi noua variantă ar putea fi mai uşor transmisibilă.

Orice nouă variantă care este capabilă să eludeze vaccinurile sau să se răspândească mai repede decât varianta Delta, dominantă în prezent, ar putea reprezenta o ameninţare semnificativă, au declarat oamenii de ştiinţă, conform The Guardian.

Primele semne de la laboratoarele de diagnosticare sugerează că varianta s-a dezvoltat rapid în provincia Gauteng din Africa de Sud şi este posibil să fie deja prezentă în celelalte opt provincii ale ţării.

În cadrul unei actualizări zilnice regulate privind cazurile confirmate la nivel naţional, Institutul Naţional pentru Boli Transmisibile (NICD) a raportat 2.465 de noi infecţii cu Covid-19, aproape dublu faţă de numărul infecţiilor din ziua precedentă. NICD nu a atribuit cea mai recentă creştere noii variante, deşi unii cercetători locali importanţi suspectează că aceasta este cauza.

Joi seară, cercetătorii au descris B.1.1.529 ca fiind cea mai gravă variantă pe care au văzut-o de la începutul pandemiei, conform sursei citate. Noua variantă are 32 de mutaţii în proteina spike, partea din virus pe care majoritatea vaccinurilor o folosesc pentru a pregăti sistemul imunitar împotriva Covid. Acesta este aproape dublu faţă de numărul asociat cu varianta Delta. Mutaţiile din proteina spike pot afecta capacitatea virusului de a infecta celulele şi de a se răspândi, dar şi de a îngreuna atacul celulelor imunitare împotriva agentului patogen.

Date iniţiale de la laboratoarele de diagnostic sugerează că noua variantă s-a răspândit rapid în cea mai populată provincie sud-africană, Gauteng, şi ar putea fi deja prezentă în celelalte opt provincii ale ţării, au mai spus oamenii de ştiinţă.

''Deşi datele sunt limitate, experţii noştri lucrează peste program cu toate sistemele de supraveghere stabilite pentru a înţelege noua variantă şi potenţialele sale implicaţii'', a precizat Institutul Naţional pentru Boli Transmisibile din Africa de Sud într-un comunicat.

Africa de Sud a solicitat pentru vineri o întâlnire de urgenţă cu un grup de lucru care se ocupă de evoluţia virusului din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru a discuta despre noua variantă.

În acest moment, specialiştii nu sunt siguri de eficacitatea vaccinurilor anti-COVID-19 împotriva acestei forme de virus.

Apariţia noii variante este fără îndoială la originea creşterii ''exponenţiale'' a contaminărilor din ultimele săptămâni, potrivit ministrul Sănătăţii din Africa de Sud, Joe Phaahla, prezent la conferinţa de presă.

Alte cazuri au fost semnalate în ţara vecină Botswana şi în Hong Kong, la o persoană care a revenit dintr-o călătorie în Africa de Sud.

Africa de Sud, care se teme de izbucnirea unui nou val de infectări cu noul coronavirus până la sfârşitul anului, este în mod oficial ţara cea mai afectată de pandemie de pe continentul african, înregistrând peste 2,9 milioane de cazuri şi peste 89.600 de decese.

La nivel global, pandemia este dominată în prezent de propagarea variantei Delta, extrem de contagioasă, detectată iniţial în India.

Varianta Delta a fost detectată pentru prima dată în India la sfârşitul anului 2020, dar de atunci s-a răspândit în întreaga lume, provocând o creştere a incidenţei cazurilor şi a deceselor. Alte variante de coronavirus includ Alpha (care provine din Kent, Marea Britanie), Beta (cunoscută anterior ca varianta sud-africană) şi Gamma (descoperită iniţial în Brazilia).

Catastrofă în Africa de Sud: Zeci de morți, după ce un autobuz plin cu pasageri s-a prăbușit de pe un pod
Catastrofă în Africa de Sud: Zeci de morți, după ce un autobuz plin cu pasageri s-a prăbușit de pe un pod
În total 45 de persoane, aproape toţi pasagerii unui autobuz, au murit joi în Africa de Sud, într-un accident rutier grav, după ce vehiculul a căzut de pe un pod, de la aproximativ 50 de...
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
#OMS, #reuniune speciala, #noua mutatie, #coronavirus, #Africa de Sud , #stiri internationale