OMS avertizeaza ca nu exista dovezi ca testele pentru anticorpii la COVID-19 arata daca o persoana are imunitate

Vineri, 17 Aprilie 2020, ora 23:21 5116 citiri
Foto: Facebook/ World Health Organization (WHO)

Organizatia Mondiala a Sanatatii a avertizat vineri cu privire la testarea coronavirusului, afirmand ca nu exista dovezi ca testele serologice pot arata daca o persoana are imunitate sau ca nu mai risca sa se reinfecteze.

"Aceste teste pentru anticorpi vor putea masura acel nivel de prezenta serologica, acel nivel de anticorpi, dar asta nu inseamna ca cineva cu anticorpi este imun", a declarat dr. Maria Van Kerkhove, director la OMS pentru boli emergente si zoonoza, in timpul unei conferinte de presa sustinuta la sediul agentiei de la Geneva, relateaza CNBC.

Asa-numitele teste serologice sau pentru anticorpi pot indica daca o persoana a avut COVID-19 in trecut si a fost fie asimptomatica, fie recuperata.

560.000 de persoane s-au recuperat

Peste 560.000 din cele 2,1 milioane de cazuri de coronavirus din intreaga lume s-au recuperat, conform datelor Johns Hopkins University. Cu toate acestea, specialistii in boli infectioase spun ca numarul total al cazurilor este probabil mult mai mare, deoarece nu toti oamenii infectati sunt detectati.

In SUA, abia au inceput sa fie efectuate teste pentru anticorpi.

Presedintele Donald Trump a recomandat statelor federale sa utilizeze testele, deoarece autoritatile incep sa relaxeze unele dintre masurile stricte de distantare sociala impuse pentru a combate raspandirea pandemiei coronavirusului, care a infectat peste 671.000 de persoane in Statele Unite.

Kerkhove a mai spus ca: "Aceste teste vor masura nivelul de anticorpi. Este un raspuns pe care corpul il are o saptamana sau doua mai tarziu dupa ce a fost infectat cu acest virus. In acest moment, nu avem dovezi ca utilizarea unui test serologic poate arata ca un individ este imun sau protejat de reinfectare."

"Unele teste au probleme cu sensibilitatea"

Dr. Mike Ryan, directorul executiv al programului de urgenta al OMS, a spus ca oamenii de stiinta inca mai determina durata de protectie oferita de anticorpi unei persoane care a fost infectata cu coronavirus.

"Nimeni nu este sigur daca cineva cu anticorpi este complet protejat impotriva bolii sau a fi expus din nou", a spus el.

"In plus, unele dintre teste au probleme cu sensibilitatea. Pot da un rezultat fals", a adaugat el.

La inceputul acestei saptamani, oficialii OMS au spus ca nu toate persoanele care se recupereaza dupa COVID-19 au anticorpi pentru a lupta impotriva unei a doua infectii, ridicand ingrijorarea ca pacientii ar putea sa nu dezvolte imunitate dupa ce au supravietuit COVID-19.

"In ceea ce priveste recuperarea si apoi reinfectarea, cred ca nu avem raspunsuri la asta. Aceasta este o necunoscuta", a declarat Ryan luni, la o conferinta de presa.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Iar, dacă nu dă imunitate, înseamnă că-i o făcătură!