Om de afaceri roman, arestat de FBI: E acuzat de mituirea unui ofiter al US Air Force

Joi, 10 Decembrie 2015, ora 15:30
8884 citiri
Om de afaceri roman, arestat de FBI: E acuzat de mituirea unui ofiter al US Air Force
Foto: Facebook/FBI

Dumitru Martin, actionar al Polaris Constanta, unchi al deputatului PSD Eduard Martin, a fost arestat de FBI si acuzat de mituirea unui ofiter din cadrul Fortelor Aeriene americane (US Air Force) pentru obtinerea unui contract in valoare de 10,35 milioane de dolari la baza Kogalniceanu, scrie presa americana.

Potrivit Sacramento Bee online, Dumitru Martin, actionar la Polaris Constanta alaturi de deputatul PSD Eduard Martin, a fost arestat de FBI in 1 decembrie, pe Aeroportul International din San Francisco, unde ajunsese de la New York.

El fusese invitat la o intalnire la San Francisco de catre agenti sub acoperire, care s-au prezentat drept mijlocitori in acest aranjament in vederea darii/luarii de mita.

Firma lui Martin, Polaris M Holding, a platit in urma cu trei luni, suma de 100.000 de dolari - ultima transa dintr-o mita in valoare de peste un milion de dolari - unui membru al comandamentului escadronului contractor de la baza aeriana Travis, dar care cooopera cu FBI, potrivit unor documente judiciare (si anume o plangere penala si o declaratie pe propria raspundere a unui agent FBI), facute publice marti.

Potrivit acestei declaratii a agentului special Matthew Young, suma ar fi fost oferita ca mita in vederea obtinerii unui contract prin care Polaris sa furnizeze fortelor aeriene americane stationate la baza Mihail Kogalniceanu din Romania, pe o perioada de cinci ani, containere de transport si depozitare.

Polaris a virat banii in 19 septembrie, intr-un cont bancar acoperit, creat de FBI, iar acestia au fost retrasi ca proba in 14 octombrie, se mai arata in declaratia citata.

Dumitru Martin a fost arestat in urma unei anchete a FBI care a durat 17 luni si in cadrul careia au fost folositi doi agenti sub acoperire.

"Am deschis o ancheta asupra familiei lui Martin si a altor persoane, in iulie 2014", scrie agentul special in declaratie.

"In cadrul anchetei mi s-a comunicat ca autoritatile romane investigau Polaris pentru coruptie si dare de mita catre autoritati locale si functionari romani ai statului", precizeaza el.

Cei doi agenti sub acoperire s-au intalnit pentru prima data cu doi reprezentanti ai firmei Polaris la Suisun City, pe 27 octombrie 2014, cand s-a oferit un "comision" de 10% in schimbul garantarii faptului ca acel contract avea sa fie incredintat firmei lui Martin, scrie Young in declaratie.

Dupa ce aranjamentul a intrat in impas, din cauza anchetei de coruptie din Romania, contractul respectiv a fost acordat altei firme, insa relatiile au fost reluate ulterior, pe tema unei licitatii fictive, in vederea acordarii contractului cu privire la containere.

Martin si comandantul au semnat, pe 11 septembrie, atat un contract de aprovizionare militara a bazei Travis, cat si alte doua contracte menite sa ascunda mita, se arata in declaratie.

Cand Martin, in varsta de 55 de ani, s-a intalnit cu agenti FBI, la San Francisco, el credea ca urma sa participe la o noua intalnire din seria de intalniri la care a luat parte atat el, alti reprezentanti ai Polaris, oficialul militar de la Travis si alte doua persoane, care erau de fapt agenti sub acoperire.

Martin a fost prezentat pentru prima data in fata unui judecator federal, la San Francisco, in 2 decembrie si a fost dus in custodie la Sacramento, unde a aparut marti in fata judecatoarei federale Carolyn K. Delaney. Audierea urmeaza sa continue luni.

Cine e Dumitru Martin

Dumitru Martin este fratele fostului prefect al judetului Constanta din perioada 2002 - 2005 Gheorghe Martin si unchiul deputatului PSD Eduard Martin.

Familia Martin detine societatea Polaris M Holding, care se ocupa de serviciul de salubrizare in municipiul Constanta din 1998. Polaris M Holding are contracte de salubrizare si in alte orase din tara, intre care Arad, Targu Jiu, Eforie, Navodari, Mangalia, Alexandria, Rosiori de Vede, Turnu Magurele, Videle, Zimnicea, Alba Iulia, Bumbesti-Jiu, Slobozia, dar si cu Consiliul Judetean Timis.

Deputatul Eduard Martin, asociat al SC Polaris M Holding SRL, a fost trimis in judecata de procurorii DNA, miercuri, fiind suspectat ca i-ar fi dat mita opt milioane de euro fostului primar din Constanta Radu Mazare, in vederea facilitarii emiterii unor documente si inlesnirii castigarii unei licitatii sau incheierea unor contracte.

Radu Mazare si un deputat PSD, trimisi in judecata de DNA

Mazare, despre denunturile lui Strutinsky si Martin: Soparle bagate de procurori

Un deputat PSD, cercetat in dosarul lui Mazare: I-ar fi dat edilului 7 milioane de euro mita - surse

In acest dosar au fost trimisi in judecata, miercuri, si Radu Mazare, aflat sub control judiciar, mai multi functionari din cadrul Primariei Constanta, precum si omul de afaceri Sorin Strutinsky, acesta din urma sub control judiciar, pentru trei infractiuni de complicitate la luare de mita. De asemenea, in acest dosar a fost trimisa in judecata si SC Polaris M Holding SRL.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#om afaceri arestat FBI, #Dumitru Martin arestat FBI , #FBI