Oficial ONU: In Siria s-au folosit substante chimice

Autor:Ana Ilie
Marti, 03 August 2021, ora 11:393176 citiri
Oficial ONU: In Siria s-au folosit substante chimice

Trimisul special ONU-Liga Araba in Siria, Lakhdar Brahimi, a declarat, miercuri, ca este limpede ca in atacul din 21 august din estul Damascului s-a utilizat o substanta chimica ce a ucis sute de persoane.

Vorbind la Geneva despre atacul din Damasc, Brahimi a afirmat ca "pare ca un fel de substanta a fost utilizata pentru a omori multe persoane. Sute. Clar peste 100, unii spun 300, altii 600, poate 1.000, poate peste 1000", scrie France24.

Declaratiile lui Brahimi vin in contextul in care o echipa de investigatori ONU se afla in Damasc, incercand sa elucideze circumstantele atacului de la 21 august, cand activistii sirieni spun ca regimul presedintelui Bashar al-Assad a utilizat arme chimice, omorand 1.300 de persoane. Rezultatele anchetei sunt asteptate de occident, care, potrivit unor rapoarte, face deja pregatiri pentru lovituri chirurgicale in Siria, pentru a pedepsi regimul ca si-a macelarit cetatenii.

Intr-o evolutie paralela, Israelul isi desfasoara toate sistemele de aparare antiracheta, ca precautie fata de posibile atacuri de razbunare ale Siriei, dupa ce Occidentul isi duce la indeplinire operatiunile militare.

Radioul Armatei Israeliene a anuntat, miercuri, ca Israelul este pregatit, fara a preciza insa locatia sau numarul bateriilor inetrceptoare. Se stie ca Israelul poseda sistemul antiracheta cu raza scurta de actiune Iron Dome, sistemul cu raza medie Patriot ci cel cu raza lunga de actiune, Arrow II.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, declara, marti, ca doreste sa tina tara sa departe de criza siriana insa va "raspunde cu forta" oricarei incercari de atac.

In acelasi timp, Rusia se pregateste sa retraga personalul din portul Tartus, de pe coasta mediteraneana a Siriei. Personalul din baza rusa din Tartus s-ar fi urcat deja pe vasul de reparatii stationat aici, care va fi escortat de vasele de razboi ruse.