Oameni condamnati la moarte, dupa expertize eronate ale FBI

Vineri, 18 Iulie 2014, ora 21:34
3756 citiri
Oameni condamnati la moarte, dupa expertize eronate ale FBI
Foto: Liberation

Un raport al Biroului Inspectorului General (OIG) din Statele Unite critica abaterile grave ale FBI, subliniind ca sentintele de condamnare la moarte a cel putin 60 de detinuti, dintre care trei au fost executati, s-ar fi bazat pe expertize stiintifice eronate si probe indoielnice.

Inca din 1997, un raport al OIG punctase neregularitati destul de importante comise in anchetele judiciare de catre 13 experti ai laboratorului FBI din Quantico, Virginia.

17 ani mai tarziu, acelasi OIG acuza printr-un nou raport publicat recent Biroul Federal de Investigatii ca a tratat cu usurinta cazuri soldate cu pedeapsa capitala intr-un interval de opt ani.

"FBI nu a luat masuri suficiente pentru a se asigura ca aceasta chestiune a pedepsei supreme era o prioritate maxima si trebuia tratata de urgenta", scrie Liberation.

Institutia mentionata arata ca FBI nu a notificat la timp autoritatile locale sau pe avocatii apararii asupra faptului ca "decizia condamnarii la moarte a acuzatilor putea fi afectata de implicarea unuia dintre acesti 13 controversati experti".

Procurorii nu au fost instiintati, asa cum cere legea, cu cinci ani inaintea executiei, facand imposibila revizuirea pedepselor, astfel incat trei barbati au fost omorati, se subliniaza in raport, fara a fi citat vreun nume.

Unul dintre acesti trei detinuti, executat in Texas, la patru zile dupa publicarea raportului din 1997 in care erau relevate erorile judiciare, ar fi scapat de pedeapsa capitala, potrivit concluziilor procurorului, insa prezentate dupa executie.

Un altul a fost exonerat de pedeapsa la 27 de ani dupa condamnarea sa si cel putin alte cinci verdicte au fost anulate, dupa ce "expertizele eronate si probele stiintifice nesustinute" ale unui expert FBI au fost aduse la lumina.

Daca "aproape toate problemele au fost intre timp identificate", pentru multi acuzati, "intarzierile de ordin judiciar au fost foarte grave, pentru unii chiar tardive si ireversibile", se mai arata in raport.

In recomandarile sale catre Ministerul Justitiei, OIG a listat numarul de condamnati - din care cazurile de persoane executate - ale caror dosare au fost revizuite de catre oameni de stiinta neutri, pentru ca autoritatile sa poata reexamina probele de invinuire.

De asemenea, OIG a solicitat luarea unor "masuri imediate prin care sa se asigure ca acuzatii vor fi rapid instiintati ca pedeapsa lor a fost intemeiata pe expertize si dovezi lovite de nulitate".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Nicușor Dan este susținut la aceste alegeri de Dreapta Unită, formată din USR, FD și PMP. Edilul, care are de dus o luptă dificilă cu Cristian Popescu Piedone, a ieșit la atac, în cadrul...
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban face mare scandal din opoziție. Fostul premier, fost lider al PNL, se află într-un război continuu după ce Klaus Iohannis l-a trecut pe „linie moartă". Ludovic Orban este...
#pedeapsa capitala FBI, #expertize eronate FBI, #executii SUA , #FBI