O noua era a jihadului in Franta - femeile kamikaze: Cum sa intelegi dorinta de a muri?

Miercuri, 18 Noiembrie 2015, ora 17:25
7884 citiri
O noua era a jihadului in Franta - femeile kamikaze: Cum sa intelegi dorinta de a muri?
Foto: Arhiva Hepta.ro

Detonandu-si centura cu explozibili inainte de a fi prinsa in viata, femeia care a murit miercuri la Saint-Denis, la nord de Paris, a deschis o noua era in Franta, dar se adauga unui sir lung de femei-kamikaze, nu toate musulmane, care si-au sacrificat viata pentru cauza sau credinta lor.

In zorii zilei de miercuri, in timp ce fortele speciale de politie spargeau usa apartamentului in care ea se afla impreuna cu patru barbati, tanara a ales sa detoneze explozibilul care il avea asupra sa, transmite AFP.

Focuri de arma si explozii la Paris: Teroristi "neutralizati", o femeie kamikaze s-a aruncat in aer

"Indoctrinarea si inregimentarea sunt atat de puternice, incat ea a preferat sa moara decat sa fie arestata", a explicat pentru AFP cercetatoarea Fatima Lahnait, autoare a raportului "Femeile-kamikaze, jihadul la feminin", publicat de Centrul Francez de Cercetare in Domeniul Informatiilor (CF2R).

"Facand acest lucru, ea contribuie la lupta. Iar sexul nu are importanta. Dar faptul ca este femeie sporeste, bineinteles, impactul actului sau asupra societatii", a adaugat cercetatoarea.

Desi sute de femei au ajuns in ultimii doi ani pe "taramurile jihadului" in Siria si Irak, putine au fost cele care au ales calea martiriului. Printre ele, Muriel Degauque, o tanara belgiana convertita la islam, care si-a detonat explozibilul pe care il avea asupra sa in noiembrie 2005 in Irak, la trecerea unui convoi american.

Desi a preferat sa moara in loc sa se predea, femeia-kamikaze de la Saint-Denis nu a ales sa incerce sa comita un atentat-sinucigas impotriva unor trecatori, asa cum au facut vineri seara cei care s-au aruncat in aer pe strazile din Paris sau langa Stade de France, omorand 129 de persoane.

Cum sa intelegi dorinta de a muri?

"Participarea femeilor la acte de carnagiu sau de durere devastatoare a starnit intotdeauna un amestec de stupefactie, repulsie si interes public", a scris Fatima Lahnait. "Cum sa intelegi dorinta de a muri a acestor femei care aspira sa moara, dar si sa ucida?", a subliniat ea.

"De principiu, religia musulmana condamna oficial sinuciderea, iar pentru musulmani este cu atat mai condamnabil deoarece nu acesta este rolul ce le este atribuit cultural", a mai precizat ea. "Insa acest lucru a fost cu regularitate deturnat, in special de catre libanezi, palestinieni, al Qaida sau ceceni", a explicat Fatima Lahnait.

In 1985, o libaneza de 16 ani, Sana Mhaidly, a intrat cu o masina-capcana intr-un convoi israelian, omorand doi soldati. Este este prima dintr-o lista lunga de femei dispuse la martiriu in tara sa, dar si in Israel, Turcia, India, Pakistan, Uzbekistan, Cecenia sau Irak.

Incepand cu acea data si pana in 2006, "peste 220 de femei-kamikaze s-au sacrificat, ceea ce reprezinta aproape 15% din totalul atentatorilor-kamikaze inregistrati", a precizat cercetatoarea in raportul sau.

Printre ele se numara si irakiana Sajida al-Rashawi, care a incercat in noiembrie 2005 sa detoneze explozibilul pe care il avea asupra sa printre participantii la o nunta de palestinieni intr-un mare hotel din Amman (Iordania).

Liderii al Qaida, care o considerau o eroina, au cerut eliberarea sa. Dupa moartea pilotului iordanian Maaz al-Kassasbeh, ars de viu intr-o cusca de catre Statul Islamic, ea a fost executata prin spanzurare in februarie.

Femeile kamikaze din gruparea Boko Haram

Gruparea jihadista nigeriana Boko Haram este cea care a recurs cel mai frecvent la femeile-kamikaze, mergand pana la a trimite in piete aglomerate fete-kamikaze, cea mai mica avand sapte ani. In acest caz, sefii sunt cei care controleaza deseori explozia, pe care o declanseaza de la distanta prin telefon.

Atacuri kamikaze ale Boko Haram: Sase femei s-au aruncat in aer in nordul Nigeriei

"La Maiduguri (un mare oras din nordul Nigeriei), au loc zilnic atentate-sinucigase", a declarat pentru AFP Marc-Antoine Perouse de Montclos, cercetator al Institutului de Cercetare pentru Dezvoltare (IRD). "Sunt in primul rand femei sau copii, fete, care razbuna moartea sotilor sau tatilor lor, ucisi in confruntari cu armata nigeriana", a precizat el.

Razbunarea pentru pierderea unui membru al familiei se afla deseori la originea motivatiei femeilor-kamikaze cecene, faimoasele "vaduve negre", care au facut zeci de victime.

In timp ce imamii gruparilor jihadiste le promit barbatilor dispusi sa se sacrifice deliciile paradisului, in special faimoasele 72 de virgine, in cazul femeilor-kamikaze situatia este alta. "Ceea ce li se poate promite este ca se vor reintalni in paradis cu cineva drag, cum ar fi un sot disparut", a precizat Fatima Lahnait.

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#femei kamikaze, #femei kamikaze Franta, #femei jihadiste , #terorism
Comentarii