O noua cursa a inarmarilor in Europa?

Luni, 22 Octombrie 2012, ora 15:52
3424 citiri
O noua cursa a inarmarilor in Europa?

Planurile Poloniei de a cheltui 400 de milioane de dolari pe scutul antiracheta promovat de americani, dar si promisiunile Rusiei de a desfasura arme la granita cu Polonia, pentru a se apara de scut sunt semnale ingrijoratoare legate de o posibila noua cursa a inarmarilor.

Scutul american antiracheta, pe care Rusia il percepe ca fiind o amenintare la adresa securitatii sale, a fost un mar al discordiei intre Moscova si NATO.

Washingtonul sustine ca nu ameninta pe nimeni, dar refuza sa ofere garantii scrise potrivit carora sistemul nu va fi indreptat niciodata spre Rusia, scrie

Russia Today.

Pe de alta parte, Moscova subliniaza ca, desi are capacitatea sa raspunda adecvat desfasurarii scutului antiracheta, ar prefera ca planurile Washingtonului sa fie revizuite.

Nu conteaza ce cuvinte foloseste America, scutul antiracheta este "un element al cursei inarmarilor", a spus, recent, presedintele Rusiei, Vladimir Putin.

In planul scutului antiracheta exista prevazut desfasurarea unui interceptor de rachete SM-3, in Polonia, pana in 2018. Drept replica, Rusia a anuntat ca va desfasura sistemul de rachete Iskander in Kaliningrad (la granita cu Polonia si Lituania).

La inceputul acestui an, un inalt oficial militar de la Moscova a evocat posibilitatea unor lovituri preventive asupra sistemului european de aparare, daca americanii refuza dialogul.

Oficialii de la Varsovia considera ca miscarea Rusiei nu este altceva decat "un santaj care nu ar fi fost posibil daca Polonia ar fi avut o aparare puternica".

Seful Biroului National de Securitate din Polonia, generalul Koziej, a declarat pentru presa locala ca exista un motiv anume pentru care Varosvia a insistat cu scutul american antiracheta.

Serviciile secrete poloneze au emis ipoteza potrivit careia cel mai probabil atac militar ar fi o lovitura chirurgicala, cu o racheta cu raza lunga de actiune, agresorul fiind dificil de identificat.

O reactie prompta la un astfel de atac ar fi necesara, mai ales avand in vedere ca NATO ar avea nevoie de ceva timp pentru decizii, in cazul in care un membru al aliantei ar fi atacat.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#cursa inarmari Europa, #scut antiracheta Polonia, #Rusia scut antiracheta, #scut antiracheta Europa , #NATO