"Nu stam deoparte, in timp ce rusii sunt omorati" - reportaj Deutsche Welle

Sambata, 23 August 2014, ora 15:21
5338 citiri
"Nu stam deoparte, in timp ce rusii sunt omorati" - reportaj Deutsche Welle

Rusi tineri si educati pleaca sa lupte in tara separatistilor prorusi din estul Ucrainei. Nu au tinut niciodata o arma in mana, dar sunt manati de un idealism naiv si spirit de aventura.

Urmariti un reportaj semnat Mareike Aden, jurnalist Deutsche Welle.

Trenul pleaca din gara Kursk, Moscova. Majoritatea calatorilor merg spre sud, pentru a-si petrece vacanta pe litoralul Marii Negre. Cinci tineri aflati in ultimul vagon al trenului calatoresc spre estul Ucrainei. Merg sa lupte. Dimineata, in zori, au baut vodca.

Niciunul nu vrea sa arate ca e emotionat sau ca ii este frica. Cel mai lucid dintre ei tine biletele si pasapoartele celorlalti. "Demult visez la asta. De luni bune, asteptam acest moment. Nu pot vorbi in numele tuturor, dar de mine sunt sigur: nu am sa mor inainte de a implini 35 de ani, de aceea nici nu imi este frica", spune Dmitri care are 30 de ani.

Apararea "lumii rusesti"

Cei cinci au destula vreme sa se trezeasca. Calatoria pana la Rostov dureaza vreo 24 de ore. De acolo si pana la granita ucraineana sunt cateva zeci de kilometri. Cei cinci au varste cuprinse intre 24 si 30 de ani. Niciunul dintre ei nu a tinut vreodata o arma in mana. Doi dintre ei sunt oameni educati.

Dmitri a terminat Istoria, Alexander este doctorand intr-o universitate moscovita de elita. Valentin, Grigori si Viaceslav nu au pasaport rusesc, traind int-un mic orasel din Letonia, insa spun ca se simt rusi. De aceea vor sa lupte in Donbas. "Acesta este parte din marea lume rusa. Acolo, acum, mor rusi, sau, mai bine spus, sunt omorati. Nu pot sa stau deoparte, chiar daca vin din alta tara", spune Valentin.

In compartiment se face cald. Cei cinci vobesc despre femei si politica. Toti sunt nationalisti-bolsevici, simpatizanti ai unei ideologii care reuneste nationalismul si bolsevismul. Ei sunt impotriva sistemului politic al lui Putin, dar si mai mult urasc SUA. Rusia nu trebuie sa permita extinderea influentei americane in Ucraina, sustine Dmitri. "Noi trebuie sa tinem dusmanii Rusiei cate se poate de departe de granitele tarii, pentru ca ei reprezinta un pericol pentru noi, rusii", mai spune el.

Lupta pana la capat

Dupa 24 de ore, trenul opreste in gara Lihaia, regiunea Rostov. Mai departe, cei cinci trebuie sa isi continue calatoria cu un autobuz. Inca de la sosirea in gara, un politist, care ia la ochi bagajele voluminoase ale tinerilor, isi da seama unde merg. La final, face doar cateva copii ale pasapoartelor acestora si ii lasa sa isi continue calatoria.

Ore in sir, cei cinci tineri isi asteapta "camarazii" care trebuie sa vina sa ii preia cu un microbuz. In timp ce asteapta, tinerii isi povestesc ce le-au spus parintilor pentru a-si motiva calatoria. Dmitri, de exemplu, le-a spus alor sai ca va lucra ca sanitar intr-o tabara de vara pentru copii si, din cauza ca este un loc izolat, nu exista semnal pentru telefonul mobil.

Le-a mai spus, de asemenea, ca se va intoarce de-abia la sfarsitul verii. Cateva zile mai tarziu, Dmitri imi spune la telefon ca toti sunt in viata, spune jurnalista germana. Ei stiu ca armata ucraineana se afla in ofensiva, dar vor sa continue sa lupte, daca e necesar, pana la final.

Ucraina anunță că măsurile de securitate vor fi întărite la Kiev după o serie de atacuri ruse VIDEO
Ucraina anunță că măsurile de securitate vor fi întărite la Kiev după o serie de atacuri ruse VIDEO
Un oficial municipal a anunțat joi, 28 martie, că măsurile de securitate din capitala ucraineană Kiev vor fi întărite după o serie de atacuri ruse cu rachete şi ameninţări cu escaladarea,...
Fostul cancelar german susține că prietenia sa cu Putin poate ajuta la încheierea războiului din Ucraina: „Lucrăm împreună cu înţelepciune de mulţi ani” FOTO/VIDEO
Fostul cancelar german susține că prietenia sa cu Putin poate ajuta la încheierea războiului din Ucraina: „Lucrăm împreună cu înţelepciune de mulţi ani” FOTO/VIDEO
Gerhard Schröder, fostul cancelar german susţine în continuare că prietenia sa cu preşedintele rus Vladimir Putin ar putea contribui la încheierea războiului din Ucraina, notează joi, 28...
#Rusia tineri inroleaza Ucraina, #lupte Ucraina separatisti prorusi, #razboi ucraina rusia , #Rusia