Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Nu munciti in timpul vostru liber. Lucrul in weekend si in vacanta scade randamentul

Sambata, 25 Iulie 2020, ora 07:09
3294 citiri
Nu munciti in timpul vostru liber. Lucrul in weekend si in vacanta scade randamentul
Foto: Pixabay

Cum lucram si cand lucram se schimba fundamental. Datele dintr-un sondaj american despre utilizarea timpului indica faptul ca 30% dintre angajatii cu norma intreaga raporteaza ca la sfarsit de saptamana si in concedii nu inceteaza sa lucreze. Mai mult, recenta tendinta globala catre munca la distanta, din cauza crizei Covid-19, ar putea agrava si mai mult situatia: granitele care separa munca de timpul liber devin si mai incetosate.

Multi oameni presupun ca flexibilitatea ar trebui sa stimuleze motivatia, la locul de munca.

A fi capabili sa ne stabilim programele proprii ar trebui sa ne imputerniceasca sa ne coordonam zilele pentru a maximiza productivitatea la locul de munca, ceea ce ar sugera ca oamenii ar putea fi de fapt mai motivati atunci cand lucreaza in weekend si de sarbatori.

In plus, cercetarile arata ca a va pastra ocupat (spre deosebire de a nu face nimic) va poate face sa va simtiti productiv si, prin urmare, sa va simtiti munca mai semnificativa.

Cu toate acestea, noile cercetari descopera ca e mai degraba invers, scrie Harvard Business Review

Munca in week-end-uri sau in vacante submineaza unul dintre cei mai importanti factori ai randamentului: motivatia intrinseca. Oamenii se simt motivati intrinsec atunci cand se angajeaza in activitati pe care le considera interesante, placute si semnificative.

Munca in timpul liber creeaza un conflict intern intre urmarirea obiectivelor personale si profesionale, determinand oamenii sa se bucure mai putin de munca lor.

Cum influenteaza motivatia intrinseca lucrul in timpul perioadei de repaus?

Pentru a raspunde la aceasta intrebare, am analizat datele dintr-un esantion reprezentativ la nivel national a 1.298 de angajati din SUA.

Angajatii au indicat daca au lucrat unele zile de weekend sau au lucrat doar de luni pana vineri. In acest set de date, motivatia intrinseca a fost surprinsa cu enunturi precum: "munca pe care o fac este semnificativa pentru mine" si "jobul meu imi permite sa-mi folosesc abilitatile"

Am constatat ca, in medie, persoanele care au lucrat in unele zile de weekend au simtit o motivatie mai putin intrinseca pentru munca. Este posibil sa existe si alti factori care influenteaza modul in care se simt oamenii motivati, cum ar fi lucrul intr-o pozitie de nivel inferior. Astfel, chestionand mai multi factori potentiali de confuzie, inclusiv veniturile gospodariei, nivelul de educatie, orele de munca saptamanale si satisfactia generala a vietii, s-a constatat ca relatia dintre timpul petrecut la munca si motivatia intrinseca se mentine constanta.

S-au efectuat patru experimente suplimentare, atat cu adultii care lucreaza in weekend, cat si cu studentii care studiaza in timpul vacantelor scolare. In toate studiile, s-a constatat ca lucrul in timp liber a redus motivatia oamenilor pentru munca lor.

Cu cat oameni considera lunea ca "adevaratul" inceput de saptamana, ei isi organizeaza mai bine timpul -fie pentru munca, fie pentru agrement.

Atunci cand muncesc in timpul in care ar trebui sa fie liber, cum ar fi weekendul, se confrunta cu un conflict intre asteptari si realitate, iar consecinta este scaderea randamentului si a satisfactiei.

Din pacate, in multe joburi, munca ocazionala in weekend si sarbatori este inevitabila. Deci, ce se poate face pentru a ramane motivat atunci cand trebuie sa lucrezi in timpul liber?

Cercetatorii au gasit o strategie care a ajutat studentii care studiaza in timpul vacantei de primavara si angajatii care lucreaza intr-o sambata sa isi mentina motivatia: re-etichetarea timpului ca "timp de lucru".

De exemplu, intr-un studiu, unui grup de oameni care lucra sambata i s-a spus: "Oamenii care muncesc in weekend devin mai buni in munca lor si avanseaza mai repede", iar altui grup: "Oamenii folosesc de obicei weekendurile pentru a se relaxa si a face o pauza de munca." Datele obtinute sugereaza ca, desi ambele grupuri lucrau in timpul liber, primul grup s-a simtit mai interesat in obiectivul muncii, deoarece isi programasera mental ca acela e timpul destinat lucrului, nu relaxarii.

De remarcat este faptul ca motivatia intrinseca nu este singurul tip de motivatie care inspira oamenii sa lucreze. Oamenii lucreaza si pentru motivatia extrinseca (pentru salariu, pentru a-si sprijini familia etc.). Si, in vreme ce lucrul in timpul liber are un efect negativ asupra motivatiei intrinsecia oamenilor, nu s-a gasit nicio dovada ca ar afecta motivatia extrinseca.

Desi conflictul obiectiv asociat cu lucrul la sfarsit de saptamana sau sarbatori submineaza semnificativ capacitatea noastra de a gasi un loc de munca, se pare ca nu afecteaza valoarea remuneratiei si nici securitatea locului de munca.

Cu toate acestea, cercetarile facute de Kaitlin Woolley si Ayelet Fishbach (London Business School, University of Oxford) arata ca, fara motivatie intrinseca, motivatia extrinseca este adesea insuficienta pentru multumirea oamenilor si pentru a obtine cele mai bune rezultate.

Concluzia este clara: a te bucura de munca nu depinde numai de tipul de activitati in care ne implicam, ci si de momentul in care ne implicam in aceste activitati.

Asa ca, daca lucrul in timpul liber nu poate fi evitat, el trebuie programat mental ca timp de lucru. De asemenea, managerii trebuie sa isi sustina angajatii, incurajandu-i sa NU munceasca in timp liber, deoarece e demonstrat stiintific ca munca in timpul liber reduce randamentul.

Intelegerea modului in care angajatii raman motivati a fost intotdeauna importanta, dar acum cand pandemia forteaza multi oameni sa munceasca de la distanta si ii impovareaza cu cerinte suplimentare in timpul lor liber, aceste strategii vor fi cruciale pentru a va asigura ca voi si echipele voastre ramaneti cat mai productivi si motivati.

Virusul care ar putea cauza următoarea pandemie circulă deja printre noi
Virusul care ar putea cauza următoarea pandemie circulă deja printre noi
Următoarea pandemie ar putea fi cauzată de virusul gripal, avertizează oamenii de ştiinţă, scrie The Guardian, citând datele unui studiu care va fi publicat weekendul viitor. Un sondaj...
Vacanță de 1 Mai și Paște, pe litoralul românesc sau în Bulgaria și Grecia. Unde e mai avantajos și unde e vremea mai bună
Vacanță de 1 Mai și Paște, pe litoralul românesc sau în Bulgaria și Grecia. Unde e mai avantajos și unde e vremea mai bună
Vacanţa de 1 Mai şi de Paşte va fi mai lungă anul acesta, având în vedere că cere două sărbători vor fi una după alta. Așa că mulți și-au legat liberele și profită pentru a avea un...
#pandemie, #munca, #vacanta, #timp liber, #studiu, #motivatie, #oxford , #stiri internationale