Norvegia opreşte vaccinarea copiilor de 12-15 ani cu a doua doză de vaccin împotriva Covid-19. Un efect secundar rar implică inflamaţia inimii

Sambata, 23 Octombrie 2021, ora 07:444403 citiri
Norvegia opreşte vaccinarea copiilor de 12-15 ani cu a doua doză de vaccin împotriva Covid-19. Un efect secundar rar implică inflamaţia inimii
Copil în timpul imunizării anti Covid FOTO Facebook/ RO Vaccinare

Norvegia opreşte vaccinarea copiilor de 12-15 ani cu a doua doză de vaccin împotriva Covid-19 până la apariţia mai multor informaţii privind siguranţa acestora, parţial din cauza unui efect secundar rar care implică inflamaţia inimii, au anunţat vineri, 22 octombrie, autorităţile din sectorul sănătăţii, transmite Reuters.


Până în prezent, țara nordică a recomandat minorilor utilizarea vaccinului Pfizer/ BioNTech.

Ministerul Sănătății a spus că nu este o urgență, întrucât copiii au un risc scăzut de a se îmbolnăvi grav de COVID-19 și pentru că o singură doză de vaccin oferă o rată de protecție de 85% împotriva bolii timp de până la 16 săptămâni.

„O a doua doză de vaccin este, de asemenea, legată de un risc mai mare de pericardită și miocardită, în special în rândul bărbaților și băieților tineri”, a declarat Institutul Norvegian de Sănătate Publică (FHI) într-un comunicat.

Pericardita este inflamația mucoasei exterioare a inimii, în timp ce miocardita este inflamația mușchiului inimii.

Decizia Norvegiei este asemănătoare cu cea a Marii Britanii, care a decis în septembrie că această grupă de vârstă va primi o singură doză, deocamdată.

Separat, Norvegia a declarat că va dona peste 620.000 de doze de vaccinuri Moderna (MRNA.O) pe care nu le folosește. Dozele nu vor fi administrate prin mecanismul COVAX, ci prin intermediul Uniunii Europene, către țări terțe.

Norvegia, care nu este membră a UE, face parte din piața unică europeană și și-a primit vaccinurile împotriva COVID-19 prin intermediul UE.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News