"Dezacorduri serioase" intre SUA si Iran in negocierile din dosarul nuclear iranian: "Rezultatul este inca incert"

Joi, 22 Aprilie 2021, ora 07:32
2223 citiri
"Dezacorduri serioase" intre SUA si Iran in negocierile din dosarul nuclear iranian: "Rezultatul este inca incert"
Negocierile de la Viena cu Iranul sunt inca nefinalizate FOTO Twitter

Diferente serioase intre Statele Unite si Iran cu privire la modul in care ar putea fi reluata respectarea acordului nuclear international din 2015 persista in pofida faptului ca au facute unele progrese in ultimele discutii indirecte de la Viena, a declarat miercuri un inalt oficial american, transmite Reuters.

Este probabil ca discutiile sa necesite mai multe runde, rezultatul lor continua sa fie incert si nu sunt aproape de incheiere, a declarat reporterilor oficialul de rang inalt al Departamentului de Stat al SUA intr-o conferinta telefonica.

Principalele diferente se refera la sanctiunile pe care SUA vor trebui sa le elimine si la ce masuri va trebui sa adopte Iranul pentru a relua respectarea obligatiilor de a-si reduce programul sau nuclear, a declarat oficialul, sub protectia anonimatului.

"Continua sa exista dezacorduri si, in anumite cazuri, unele destul de importante", a declarat acesta."Nu suntem aproape de incheierea acestor negocieri. Rezultatul este inca incert. Am facut unele progrese. Discutiile au fost practice si productive, cu multe diferente care vor trebui sa fie depasite".

Anterior, partile europene la acordul nuclear iranian au declarat ca s-au inregistrat progrese in primele doua runde de negocieri indirecte SUA-Iran, dar exista inca obstacole majore de depasit.

Iranul, Marea Britanie, China, Franta, Germania si Rusia discuta la Viena pentru a stabili pasii necesari de urmat pentru a se reveni la acordul international din care fostul presedinte Donald Trump a retras SUA in 2018.

Discutiile vor fi reluate saptamana viitoare.

Wall Street Journal, citand doua persoane familiare cu dosarul, scrie ca Washingtonul este deschis sa relaxeze sanctiunile privind terorismul adoptate impotriva bancii centrale a Iranului, a petrolului produs si a companiilor petroliere, precum si a unor sectoare economice cheie, printre care industriile otelului si aluminiului.

Analistii considera ca este inevitabil ca SUA sa relaxeze o parte din sanctiunile sale legate de terorism daca se doreste o reinviere a acordului, deoarece in caz contrar, Iranul nu va fi in masura sa reia exportul de petrol.

Ziarul a citat un inalt oficial european care a afirmat ca Washingtonul a semnalat, de asemenea, posibilitatea reducerii sanctiunilor in cazul unor sectoare precum textilele, autoturismele, transportul maritim si asigurarile, dar a citat mai multe persoane familiarizate cu problematica care au declarat ca oficialii americani nu au oferit o propunere detaliata.

Iranul susține că este pregătit să construiască relații mai strânse cu Sri Lanka. „Suntem complet pregătiţi” VIDEO
Iranul susține că este pregătit să construiască relații mai strânse cu Sri Lanka. „Suntem complet pregătiţi” VIDEO
Iranul este pregătit să îşi întărească relaţiile cu Sri Lanka şi cu alte ţări asiatice, a declarat miercuri, 24 aprilie, preşedintele Ebrahim Raisi într-o scurtă vizită în acest...
Argentina cere arestarea ministrului iranian de Interne, acuzat a fi în spatele unui atentat din Buenos Aires soldat cu 85 de morți
Argentina cere arestarea ministrului iranian de Interne, acuzat a fi în spatele unui atentat din Buenos Aires soldat cu 85 de morți
Guvernul argentinian a cerut marţi, 23 aprilie, Pakistanului şi Sri Lankăi să-l aresteze pe ministrul iranian de interne Ahmad Vahidi, căutat pentru un atentat împotriva firmei de asigurări...
#negocieri, #Viena, #Iran, #programul nuclear iranian , #stiri internationale