NATO retrage acreditarea a opt cetățeni ruși pe care-i acuză de spionaj

Miercuri, 06 Octombrie 2021, ora 21:05
2127 citiri
NATO retrage acreditarea a opt cetățeni ruși pe care-i acuză de spionaj
Sediul NATO de la Bruxelles

NATO a retras miercuri acreditarea unui număr de opt membri ai misiunii ruse, pe care-i acuză de spionaj, şi a redus la zece numărul posturilor pe care Moscova le poate acredita la sediul Alianţei Nord-Atlantice la Bruxelles, relatează AFP.

”Am retras acreditarea a opt membri ai misiunii ruse la NATO, care erau ofiţeri ruşi de informaţii nedeclaraţi”, a anunţat un oficial NATO.

Putem, de asemenea, să confirmăm că am redus la zece numărul posturilor pe care Federaţia rusă le poate acredita la NATO”, a adăugat el. Această măsură urmează să intre în vigoare la sfârşitul lui octombrie, precizează Aliana Nord-Atlantică.

Decizia de a expulza diplomaţi ruşi acuzaţi de spionaj de către NATO a fost luată de către Belgia, ţara în care se află sediul Alianţei Nord-Atlantice.

Politica NATO faţă de Rusia rămâne coerentă. Ne-am consolidat disuasiunea şi apărarea ca răspuns la acţiunile agresive ale Rusiei, rămânând totodată deschişi unui dialog constructiv”, subliniază reprezentantul Alianţei.

Statele membre NATO au denunţat în aprilie ”acţiuni destabilizatoare” ale Rusiei pe teritoriul unora dintre ele şi au anunţat că examinează măsuri de retorsiune.

NATO a decis, în martie 2018, să retragă acreditarea unui număr de şapte membri ai misiunii ruse, să-i expulzeze din Belgia şi să respingă trei cereri de acreditare suplimentare, în urma otrăvirii lui Serghei Skripal, un fost agent rus GRU, şi fiicei acestuia în Regatul Unit.

Numărul acreditărilor misiunii ruse la Bruxelles a fost redus atunci de la 30 la 20. Acest atac comis pe teritoriul britanic a provocat o gravă criză diplomatică. Occidentul a expulzat atunci 150 de diplomali ruşi, iar Moscova a expulzat, la rândul său, acelaşi număr de dplomaţi occidentali.

Doi agenţi ruşi suspectaţi de Londra în otrăvirea lui Skripal sunt implicaţi şi într-o explozie, în 2014, la un depozit de muniţie de la Vrbetice, în estul Cehiei, soldată cu doi morţi şi care a cauzat pagube materiale importante.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum poate amenința Rusia din Niger flancul sudic al NATO
Cum poate amenința Rusia din Niger flancul sudic al NATO
În noua eră a rivalității între marile puteri, Africa este unul dintre locurile în care Statele Unite pierd. Rusia câștigă rapid teren în Niger, iar consecințele acestui fapt s-ar putea...
Când va fi pregătită Rusia să atace NATO. Anunțul a fost făcut de cel mai înalt oficial militar german
Când va fi pregătită Rusia să atace NATO. Anunțul a fost făcut de cel mai înalt oficial militar german
Rusia ar putea fi pregătită din punct de vedere militar să atace ţările NATO în decurs de 5 până la 8 ani, dacă va alege să facă acest lucru, după ce îşi va reconstrui forţele...
#NATO, #acreditare, #spioni, #Rusia, #Bruxelles , #NATO