Nastase e mic copil pe langa Iulia Timosenko - Interviu cu autorul cartii "Nascut in URSS"

Duminica, 02 Martie 2014, ora 11:50
20791 citiri
Nastase e mic copil pe langa Iulia Timosenko - Interviu cu autorul cartii "Nascut in URSS"
Foto: criticatac.ro

In timp ce vedem la televizor doar manifestatii de simpatie fata de demonstrantii opozitiei ucrainene care l-au dat jos pe presedintele Viktor Ianukovici, exista si o voce nemultumita. Este vorba despre Vasile Ernu, autor al cartii "Nascut in URSS".

Jurnalist si scriitor nascut in Republica Moldova si stabilit in Romania, Ernu isi declara uneori nostalgia dupa perioada sovietica, merge in contra curentului si atrage atentia acum ca revolta din Ucraina nu e chiar asa de buna.

Intr-un interviu pentru Ziare.com, Vasile Ernu explica faptul ca cei care i-au luat locul lui Ianukovici nu sunt cu nimic diferiti, iar ignorararea intereselor celor din estul Ucrainei va duce la explozia acestei tari.

"Ceea ce e mai rau urmeaza. Si aici nu vorbesc despre razboi civil, care speram sa nu aiba loc, ci despre situatia economica dezastruoasa in care se afla Ucraina. Stie cineva ca 3 regiuni din Est, zona numita traditional 'ruseasca', sunt cele care 'hranesc' Ucraina?", se intreaba Vasile Ernu.

Sunteti printre putinii care nu se bucura de rasturnarea de situatie din Ucraina. De ce?

Bucuria nu este un reflex politic. E unul existential. Sa stabilim insa niste lucruri. Ca si pozitie politica si ideologica eu sunt pe principiul: orice forma de putere are probleme cu legitimitatea si de aceea noi trebuie sa facem presiuni asupra ei pentru a o dilua.

Cu alte cuvinte, sunt mereu pentru cei care lupta cu Puterea, oricare o fi ea. In acest sens, protestele din Kiev au legitimitate si un continut real. Cine cunoaste cat de cat istoria Ucrainei stie ca ucrainienii sunt un popor care stie sa lupte, sa protesteze, sa se organizeze. Eu sunt unul din admiratorii ucrainenilor.

In al doilea rand: Ianukovici si sleahta lui trebuia demult zburata. Insa si Opozitia nu este cu nimic mai breaza. Fac parte din aceeasi matca politica, economica, corporatist-banditeasca, ce a facut din Ucraina un soi de corporatie, cartier al unui grup banditesc. Acum si-au pus eticheta UE, adica UE-banditi.

Pe mine, insa, ce m-a deranjat cel mai mult nu e atat continutul revoltelor, ci mai ales modul de interpretare simplist, cu tenta propagandistica si isterica a presei mainstream de la noi si a celei occidentale: binele lupta cu raul (Putere-Opozitie), Vestul cu Estul (UE&SUA cu Rusia), civilizatia (Occidentul) cu barbaria (Asia, Rusia), anticomunistii cu comunistii.

Eu cred ca e fals sau cel putin nu acolo e nucleul central al problemei.

Personal, cred ca esenta protestelor din Ucraina si mai ales a protestelor din 2004 si 2014 au la baza cauze sociale si economice. Asta se va vedea foarte curand si mult mai bine. Problemele majore ale Ucrainei vor iesi la suprafata abia in urmatoarea perioada.

Orice grup intern sau extern, daca incalca regula de aur a Ucrainei, "regula proportiilor si a echilibrului", va face ca aceasta tara fragila sa explodeze. Asa e construita Ucraina. Cand Rusia, UE sau SUA incalca acest echilibru, se intampla un nou Maidan. Maidanul insa poate capata forme foarte diverse si se poate transforma usor in razboi civil.

Ce se poate intampla rau daca situatia actuala se deterioreaza, desi nu pare, in acest moment?

Ceea ce e mai rau urmeaza. Si aici nu vorbesc despre razboi civil, care speram sa nu aiba loc, ci despre situatia economica dezastruoasa in care se afla Ucraina.

Se vorbeste la noi ceva despre asta? Are habar cineva ce avem la acest capitol? Stie lumea ca acolo 8 bogatani (aflati in lista Forbes SUA) detin averi fabuloase, iar 75% din cetateni se afla, conform datelor ONU, sub limita pragului de saracie?

Stie cineva ca doar 200 de oameni au o avere de peste 90 miliarde de dolari, adica bugetul pe 3 ani al Ucrainei? Stie cineva ca PIB-ul real al Ucrainei pe anul 2013 reprezinta doar 84% din cel al anului 1992? Dupa atata timp Ucraina sta tot pe loc? Nu, regreseaza...

Stie cineva cine detine datoriile Ucrainei? SUA 80-81%, Rusia 6,5%, UE & China cate 4,3%. Stie cineva ca 3 regiuni din est, zona numita traditional "ruseasca", sunt cele care "hranesc" Ucraina?

Stie cineva ca business-ul si infrastructura acesteia sunt indreptate mai mult spre est decat spre vest, iar noul tratat pe care trebuie sa-l semneze Ucraina cu UE aduce o gaura anuala de peste 20 miliarde de dolari? Cine plateste?

Sau si mai dur: uitam, sau cel mai des omitem, faptul ca tratatul de preaderare cu UE nu a fost semnat in primul rand din cauza presiunilor venite din zona grupurilor economice interne si oligarhilor locali. Ei au inteles ca liberalizarea pietei ii va scoate din joc si ca au nevoie de o protectie minima in fata marelui capital occidental.

Grupurile economice cele mai solide sunt cele care detin capital si industrie in estul Ucrainei. Aceste grupuri au cel mai mult de pierdut.

Cum caracterizati fortele politice din Opozitie, care sunt pe cale sa preia puterea?

Sunt din acelasi aluat, au facut aceleasi prostii, si nu cred ca sunt capabile sa scoata in acest moment Ucraina din problemele mari in care se afla. Mai ales, cele economice si sociale. Iar PR-ul politic prin care se incearca sa se faca din "fata cu cosite" o eroina, "luptatoare antitotalitarism", "sacrificata pentru natiune" mi se pare de un cinism fara margini.

E ca si cum l-am scoate acum pe Nastase din puscarie si l-am face erou in lupta cu "dictatorul" nostru. Nastase e mic copil pe langa Timosenko. Ar fi mult mai bine sa apara forte noi, insa in acest moment cei bine organizati sunt Praviy sektor, adica radicalii de dreapta, in rest grupurile sunt mai putin organizate, nu dispun de resurse financiare, umane si logistica.

Radicalii pe care ii numiti "fascisti", cat de puternici sunt in Ucraina si cat de periculosi? In regiunile cu populatie romaneasca ce l-a sustinut pe Ianukovici, pot izbucni razbunari din partea ucrainenilor?

Sa clarificam un lucru: pe Maidan sunt multe forte, diverse si marea parte a oamenilor sunt sinceri si corecti in ceea ce cred si fac. Insa a nu vedea puterea si modul de a actiona al grupurilor radicale de dreapta inseamna sa nu intelegi nimic din ce se intampla acolo. Aceste forte, si sunt destule, au fost motorul violentelor venite dinspre protestatari.

Puterea, la randul ei, a dus si ea violentele la cote dramatice si trebuie sa raspunda pentru asta. Insa aceste forte au trupe paramilitare bine organizate si inarmate. Exista foarte mult rasism, antisemitism, fundamentalism religios.

In ce priveste zona romaneasca, intrebarea e: cum se face ca prima lege a noului guvern "proeuropean" a lichidat o lege "europeana" facuta de un guvern "antieuropean" ca cel al lui Ianukovici, Legea dreptului de folosire a limbilor minoritatilor nationale. Era o urgenta? Sau asta spune multe despre tendintele noului guvern. Important e sa-i lovim pe rusi, dar la pachet si pe romani si unguri?

Nu vreau sa vorbesc de funie in casa spanzuratului, dar cu siguranta vom asista la o crestere a nationalismului nu doar la nivel cotidian, ci si al politicilor de stat. Sper sa ma insel.

De ce tine UE la Ucraina, riscand sa intre in coliziune puternica cu Rusia?

Eu incep sa am tot mai mari indoieli legate de faptul ca UE stie ce face. SUA da, stie bine ce face si cum face. Nu-mi place stilul ei, dar respect modul in care joaca: e un "dusman" redutabil pentru Europa si Rusia. UE, care e altceva decat Europa, este insa o structura care are politicieni tot mai slabi, provinciali si rupti total de realitate si de electorat.

De ce joaca UE asa? Pentru ca diverse grupuri isi construiesc diverse proiecte pe care le introduc prin diverse mecanisme de lobby. In acest caz, "aripa estica", sau mai degraba cea poloneza, si-a impus proiectul cu "Parteneriatul Estic" ca sa construiasca o zona tampon cu Rusia.

Acest lucru a facut ca nimeni sa nu tina cont de interesul concret, punctual si de structura economica, sociala, etnica a tarilor in cauza. Nimeni nu s-a gandit serios la efecte. Are Maidanul legatura cu ce face Rusia? Dar cu ce face UE? Sincer, in acest moment, cred ca la capitolul echilibrul geopolitic solutia "calea finlandeza" este cea mai buna.

Sunt tot mai multi care o propun. Ce inseamna asta? Numele vine de la experienta Rusiei/URSS cu Finlanda, fost teritoriu al Imperiului. In cazul dat: o colaborare intre UE si Rusia care sa-i garanteze integritatea teritoriala Ucrainei, miscarea in ambele directii, colaborarea economica cu ambele blocuri, interzicerea colaborarii cu orice bloc militar.

Cu toate ca asta ar insemna o dominare economica a Rusiei sub umbrela politica a UE. Asta ar aduce echilibrul necesar pentru o tara framantata de atatea probleme. Problema cea mare este insa alta: ce facem cu echilibrul social si economic distrus?

Credeti ca Rusia va interveni militar la un moment dat?

Sper ca nu. Cred ca Rusia mai are suficiente parghii cu care sa atace problema. Mai sper ca rusii sa foloseasca si ei calea diplomatiei si a formulelor non-agresive. Dar sa nu uitam ca Rusia este impinsa de 30 de ani spre Est, a cedat aproape toate avanposturile si cuceririle ei.

Multe cucerite agresiv, dar oare ce face SUA astazi prin toate cotloanele lumii e un model al pacii? A pierdut teritorii pe care traditional le considera ca-i apartin, a pierdut spatiu de influenta in zone mari, a pierdut zone economice traditionale. I se pun de multe ori conditii umilitoare.

Iar asta poate crea reactii neasteptate ce pot avea efecte asupra politicii din zona si nu numai. Rusia e mare, o stim.

E adevarat ca in ultimii ani Rusia a inceput sa redevina un jucator regional si chiar global important, insa nu cred ca ea mai are fortele necesare sa tina pasul. Problemele ei interne o tin jos, nu poate decola. Ea inca-si linge ranile dupa colaps si cred ca de multe ori este supraestimata. Dar e adevarat ca e un risc si sa o subestimam.

Nu vreau sa par ca fac o apologie a Rusiei, nu are ea nevoie de asta, insa trebuie sa analizam cat mai corect situatia. Eu sunt un antiputinist convins pentru ca politica lui Putin este de un neoliberalism feroce, adaptat pe modelul rus. Trebuie sa fim precauti cu Rusia, insa, vrem nu vrem, ea este langa noi si va ramane tot acolo. Iar SUA vine si pleaca, deseori in alta directie.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Vasile Ernu scriitor Ucraina Timosenko, #Ernu situatia Ucraina interviu, #Ernu Ucraina Maidan razboi , #Ucraina