Misiunea spre Venus in 2030, anunta Agentia Spatiala Europeana

Joi, 10 Iunie 2021, ora 23:50
2144 citiri
Misiunea spre Venus in 2030, anunta Agentia Spatiala Europeana
Anuntul a fost facut la doua saptamani dupa ce NASA a afirmat ca lanseaza doua misiuni pe Venus FOTO Wikipedia

Agentia Spatiala Europeana (ESA) a selectat joi proiectul unei noi sonde, EnVision, care va fi trimisa sa exploreze planeta Venus la inceputul anilor 2030, pentru a ii ajuta pe oamenii de stiinta sa inteleaga modul in care acest corp ceresc, cel mai apropiat vecin al Terrei, a devenit un veritabil infern toxic si nelocuibil, informeaza AFP.

Anuntul a fost facut la o saptamana dupa ce NASA a dezvaluit ca va lansa doua sonde spre Venus, Davinci+ si Veritas, intre anii 2028 si 2030.

Proiectul sondei EnVision, care se afla in competitie cu cel al unei alte misiuni, denumita Theseus, a fost in cele din urma selectionat de comitetul pentru programe stiintifice din cadrul ESA datorita tehnologiei sale revolutionare, a explicat intr-un comunicat agentia europeana, alcatuita din 22 de tari membre.

Sonda va avea la bordul ei o serie de instrumente europene, care vor oferi "o vedere globala asupra planetei Venus, de la nucleul sau intern si pana la atmosfera ei inalta, pentru a stabili cum si de ce Venus si Terra au evoluat atat de diferit".

Venus are aproximativ aceeasi marime si aceeasi compozitie chimica cu Terra, insa a cunoscut o schimbare climatica spectaculoasa, evoluand "intr-o atmosfera toxica si este invaluita de nori grosi si bogati in acid sulfuric", a detaliat ESA.

Cea mai apropiata oportunitate de lansare pentru sonda EnVision este anul 2031, alte optiuni fiind posibile in 2032 si 2033. Dupa lansare, EnVision va avea nevoie de circa 15 luni pentru a ajunge la destinatie si de 16 luni suplimentare pentru a-si stabili orbita, cuprinsa intre 220 si 540 de kilometri deasupra planetei Venus.

Spectrometrele de la bord vor monitoriza gazele din atmosfera si vor analiza compozitia de la suprafata planetei, "in cautarea oricarei schimbari asociate unor semne de vulcanism activ". Un radar furnizat de NASA va trimite imagini si harti cu suprafata planetei.

Un alt instrument va permite, in plus, analizarea structurii interne a lui Venus si a campului sau gravitational.

Precedenta misiune lansata de ESA spre Venus, denumita Venus Express, s-a desfasurat intre anii 2005 si 2014 si a vizat in principal studierea atmosferei acestei planete.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#misiune spatiala, #Venus, #Agentia Spatiala Europeana , #stiri internationale