Misiunea istorică a unui submarin al SUA în apele URSS. Cum i-au interceptat americanii pe sovietici timp de 10 ani

Duminica, 14 Noiembrie 2021, ora 13:58
6355 citiri
Misiunea istorică a unui submarin al SUA în apele URSS. Cum i-au interceptat americanii pe sovietici timp de 10 ani
Submarin al Statelor Unite FOTO Hepta

În timpul Războiului Rece au existat multe misiuni secrete ale SUA și URSS, fiecare misiune îndreptată împotriva adversarului. Iar unele, în pofida gradului uriaș de dificultate, s-au încheiat cu succes. Un exemplu este misiunea submarinului nuclear american USS Halibut care „și-a făcut de cap” în apele sovietice și a reușit să intercepteze comunicații ale rușilor.

Politologul și expertul în securitate Caleb Larson, într-un material publicat de revista americană National Interest, povestește cum USS Halibut a reușit să intercepteze comunicațiile sovieticilor, fără ca aceștia măcar să bănuiască. Iar SUA au avut acces la date confidențiale, transmite printr-un cablu subacvatic, timp de aproximativ 10 ani, scrie publicația DefenseRomânia.ro.

Obiectivul misiunii: Interceptarea comunicațiilor sovietice

Astfel, în timpul Războiului Rece, în anii 1970, o bază din estul sovietic, din Orientul Îndepărtat Rus în Peninsula Kamchatka, era conectată printr-un cablu subacvatic de o bază navală din Vladivostok, în apropierea graniței cu China și Coreea de Nord. Americanii au descoperit că prin cablul respectiv sovieticii transmiteau informații militare cu caracter confidențial.

Sursa citată nu precizează cum au găsit americanii cablul subacvatic de comunicații în contextul în care să identifici un asemenea cablu în Marea Okhotsk e o misiune infernală. Se presupune că acesta a fost identificat datorită semnelor de atenționare de pe țărm, unde cablul ieșea din mare. Semnele respective aveau ca obiectiv evitarea unor incidente cauzate de plasele pescarilor.

Cert e că americanii au identificat cablul subacvatic de comunicații și au decis că, într-o misiune secretă, comunicațiile sovieticilor ar putea fi interceptate.

Submarinul nuclear USS Halibut a fost modificat special pentru misiune

Pentru îndeplinirea misiunii a fost selectat submarinul USS Halibut, alimentat cu energie nucleară. Misiunea a avut un grad uriaș de dificultate în contextul în care acesta a operat în apele sovietice, mare parte a cablului aflându-se în Marea Okhotsk, un golf puternic militarizat pe care URSS în considera parte a apelor sale teritoriale.

USS Halibut a fost modificat special pentru misiune. La bordul său se aflau și scafandri militari. Interesant e că, scrie sursa citată, din pricina caracterului ultrasecret al misiunii o mare parte a echipajului submarinului nu știau care e obiectivul misiunii.

Scafandrii americani au avut dificila misiune de a extrage informațiile prin inducție. Au urmat un procedeu subacvatic prin care au înfășurat un alt cablu în jurul cablului principal. Prin acest „robinet” au colectat cu succes informații. Sursa citată precizează că la început au existat dificultăți în ceea ce privește separarea canalelor audio, dar în timp comunicațiile sovieticilor dintre bazele din Kamchatka și Vladivostok au fost interceptate cu succes.

Rușii erau atât de convinși că linia e sigură încât nici măcar nu mai criptau informațiile

Au existat 12 linii audio diferite pe care americanii le-au separat. Sovieticii erau atât de convinși că liniile de comunicații erau sigure încât nici măcar nu transmiteau informații confidențiale criptate.

Timp de aproape un deceniu datele transmite de sovietici prin acest cablu de comunicații au fost interceptate. El a fost descoperit în cele din urmă, însă nu de sovietici.

În 1980, un analist al National Security Agency (NSA) s-a deplasat la ambasada sovietică din Washington D.C. și le-a dezvăluit rușilor date privind scurgerea de informații din cablul subacvatic care lega cele două baze navale, conchide sursa citată.

Schimbare militară majoră în Europa: Pași radicali împotriva lui Putin VIDEO
Schimbare militară majoră în Europa: Pași radicali împotriva lui Putin VIDEO
Războiul declanșat de Rusia în Ucraina în urmă cu peste 2 ani a schimbat din temelii strategia de apărare a țărilor occidentale, care au început să se teamă de o escaladare a...
Statele Unite au avertizat Rusia, cu o lună în urmă, despre posibilitatea unor atacuri teroriste
Statele Unite au avertizat Rusia, cu o lună în urmă, despre posibilitatea unor atacuri teroriste
Statele Unite au avertizat Rusia la începutul lunii martie cu privire la un atac terorist susceptibil să vizeze "mari adunări" la Moscova, a declarat vineri Casa Albă, la câteva ore după...
#Statele Unite ale Americii, #submarine nucleare, #Rusia NATO, #Razboi Rece , #Rusia