Statele Unite vor rămâne în Afganistan și după termenul limită de retragere. Misiunea militarilor americani: extragerea afganilor aflați în pericol

Marti, 24 August 2021, ora 07:15
2921 citiri
Statele Unite vor rămâne în Afganistan și după termenul limită de retragere. Misiunea militarilor americani: extragerea afganilor aflați în pericol
Preşedintele Biden a declarat că Statele Unite se aşteaptă să evacueze între 50.000 şi 65.000 de persoane din Afganistan FOTO Defense One

Angajamentul Statelor Unite faţă de afganii aflaţi în pericol va continua şi dincolo de 31 august, termenul limită al preşedintelui Joe Biden privind retragerea din Afganistan, a declarat luni o reprezentantă de rang înalt a Departamentului de Stat, adăugând că promisiunea unei plecări sigure nu are ”o dată de expirare”, transmite Reuters.

”Angajamentul nostru faţă de afganii aflaţi în pericol nu se încheie pe 31 august”, a declarat aceasta la un briefing de presă, fără să explice cum va continua Washingtonul eforturile sale de a ajuta oamenii să plece din Afganistan dacă se va retrage complet din ţară până la sfârşitul lunii august.

Talibanii au preluat puterea în urmă cu puţin mai mult de o săptămână, în timp ce Statele Unite şi aliaţii săi îşi retrăgeau trupele după un război de 20 de ani lansat în săptămânile de după atacurile din 11 septembrie împotriva SUA de către militanţii Al Qaeda, în 2001.

Afganii şi străinii panicaţi au luat cu asalt aeroportul, cerând să plce înainte ca forţele conduse de SUA să-şi finalizeze retragerea până la sfârşitul lunii.

”Am auzit de la talibani ... că vor un aeroport care funcţionează bine după plecarea armatei SUA... Talibanii au fost de asemenea de acord să permită accesul în siguranţă în aeroport şi acest angajament nu are o dată de expirare ", a spus oficialul, vorbind cu condiţia anonimatului.

Ea a adăugat că, chiar şi atunci când prezenţa armatei americane va dispărea, Statele Unite se aşteaptă ca afganii care sunt în pericol vor avea ocazia să părăsească ţara.

Dar informaţiile din teren arată deja că potenţialii evacuaţi se confruntă cu o călătorie periculoasă către aeroportul din Kabul şi cu haos la porţile aeroportului înainte să treacă prin mulţime până la un avion.

Luni, un membru al forţelor afgane a fost ucis şi mai mulţi au fost răniţi într-un schimb de focuri de armă în afara aeroportului din Kabul, în timp ce niciun membru al personalului american nu a fost rănit, a spus armata americană.

Oficială a spus că un nou zbor cu afgani evacuaţi urma să ajungă luni seara în Statele Unite, de la baza aeriană Ramstein din Germania, adăugând că ritmul zborurilor de la centrele de tranzit care găzduiesc temporar pe cei evacuaţi din Kabul va creşte.

În prezent, exista opt centre de tranzit în şase ţări care găzduiesc peste 17.000 de persoane.

"Centrele de tranzit pe care le-am amenajat în Germania, Italia şi Spania vor avea capacitatea combinată de a procesa aproximativ 15.000 de persoane pe o bază continuă, ceea ce ne va permite să evacuăm continuu oamenii din Kabul", a spus oficialul.

Preşedintele Biden a declarat că Statele Unite se aşteaptă să evacueze între 50.000 şi 65.000 de persoane din Afganistan. Aceasta este un număr mai mic decât numărul persoanelor eligibile, conform estimărilor avocaţilor.

Președintele SUA Joe Biden promite o vizită la Baltimore: ”Intenţia mea este ca guvernul federal să plătească întregul cost al reconstrucţiei podului”
Președintele SUA Joe Biden promite o vizită la Baltimore: ”Intenţia mea este ca guvernul federal să plătească întregul cost al reconstrucţiei podului”
Preşedintele Joe Biden a promis că va vizita Baltimore ”cât mai curând posibil” şi a cerut echipei sale să "mişte cerul şi pământul" pentru a "reconstrui podul cât mai curând...
Biden, ironii tăioase la adresa lui Trump după ce miliardarul s-a lăudat cu două premii primite de la clubul său de golf: „Ce realizare!”
Biden, ironii tăioase la adresa lui Trump după ce miliardarul s-a lăudat cu două premii primite de la clubul său de golf: „Ce realizare!”
Preşedintele american Joe Biden l-a ironizat luni, 25 martie, într-un mesaj pe platforma X, pe rivalul său, republicanul Donald Trump, pentru reușitele sportive cu care acesta din urmă se...
#Afganistan, #evacuare, #SUA, #Joe Biden , #Afganistan
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
De ce nu un fel de Transnistria perpetuată?
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5
Talibanii vor adora aceasta propunere americana :))))