Minoritati in pericol: Croatii vor referendum pentru reducerea drepturilor sarbilor - petitie cu 650.000 de semnaturi

Sambata, 07 Decembrie 2013, ora 21:55 4684 citiri

Nu mai putin de 650.000 de croati au semnat o petitie pentru un referendum ce ar urma sa reduca drepturile etnicilor sarbi in cea mai noua tara a Uniunii Europene.

Numarul este suficient pentru a determina organizarea unui referendum, cu mult peste necesarul de 10 la suta din electorat, insa guvernul de centru-stanga intentioneaza sa il blocheze, transmite AFP, citata de Naharnet.

"Atat timp cat sunt prim-ministru, referendumul nu va trece", a spus premierul Zoran Milanovici, intr-o declaratie recenta.

Casatoriile gay, respinse prin referendum in Croatia

Petitia contravine insa promisiunii Croatiei de a respecta drepturile minoritatii, care a contribuit la aderarea la Uniunea Europeana, in luna iulie.

Se urmareste astfel restrictia folosirii limbii minoritatilor in Croatia, sarbii fiind cea mai mare minoritate - aproximativ 4 la suta din totalul locuitorilor tarii.

Petitia va fi trimisa Parlamentului, miercuri. Croatia a avut primul referendum bazat pe o petitie asemanatoare, duminica, in urma caruia s-a votat interzicerea casatoriilor intre persoanele de acelasi sex.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News