Milioane de oameni raman anual fara locuinte din cauza dezastrelor naturale

Vineri, 13 Octombrie 2017, ora 14:56
2186 citiri
Milioane de oameni raman anual fara locuinte din cauza dezastrelor naturale
Foto: Arhiva Pixabay

Aproximativ 14 milioane de persoane raman, in medie, fara locuinte in fiecare an in urma dezastrelor naturale precum inundatii sau furtuni, se precizeaza intr-un nou studiu dat publicitatii vineri.

Riscul de dislocare s-ar putea mari odata cu cresterea populatiei, iar impactul incalzirii globale va deveni mai sever, se precizeaza in raportul dat publicitatii de Biroul Natiunilor Unite pentru Reducerea Riscului Dezastrelor (UNISDR), in colaborare cu Centrul pentru Monitorizare a dislocarilor din Geneva (IDMC).

Cutremurele, tsunami-urile, inundatiile si ciclonii tropicali sunt principalele dezastre care disloca un numar mare de persoane, in special in tarile din zona asiatica, unde traieste 60% din populatia globului, potrivit raportului.

Opt dintre cele mai afectate zece tari de problema pierderii locuintelor se afla in Asia de sud si sud-est. In India, 2,3 milioane de persoane sunt fortate sa-si paraseasca anual locuintele, iar in China, 1,3 milioane de locuitori raman fara locuinte, potrivit datelor raportului publicat cu ocazia Zilei internationale pentru reducerea dezastrelor, marcata in fiecare an pe 13 octombrie.

Raportul nu include si numarul celor evacuati inaintea producerii dezastrului sau cei stramutati din cauza secetei sau a cresterii nivelului marii.

Rusia si SUA figureaza printre statele in care fenomenele naturale extreme ar putea lasa un numar mare de persoane fara locuinte, daca nu se iau masuri pentru managementul riscului la dezastre.

"Rezultatele cercetarii subliniaza provocarile pe care le avem de infruntat pentru a reduce numarul celor afectati de dezastre", a declarat Robert Glasser, reprezentantul special al ONU pentru reducerea dezastrelor.

"In afara de deces si ranire, nu e nimic mai grav, intr-un dezastru, decat pierderea locuintei", a adaugat acesta, intr-o declaratie.

Inundatiile care au lovit sudul Asiei, cele mai grave din ultimul deceniu, au provocat decesul a peste 1.400 de persoane si au scos in evidenta pregatirea insuficienta in fata dezastrelor. Autoritatile au fost nevoite sa asigure asistenta milioanelor de supravietuitori fara posibilitati materiale.

Potrivit specialistilor, exista o legatura importanta intre riscul de a fi dislocat dintr-o regiune din cauza unui dezastru natural si locuirea intr-o zona urbana care s-a dezvoltat rapid.

In contextul in care persoanele sarace locuiesc la periferia oraselor, in zonele inundabile sau pe malurile raurilor, o planificare urbana mai buna ar putea sa ii scoata din situatia de vulnerabilitate.

Daca se compara situatia din Japonia cu cea din Filipine, ambele cu aproximativ acelasi numar de persoane expuse la furtuni, se observa ca Japonia construieste locuinte mai solide, iar numarul persoanelor care raman fara adapost este mult mai mic decat in cazul Filipinelor, unde locuintele sunt mai putin rezistente la socuri.

Citeste si Cat de vulnerabila este Romania la dezastrele naturale - locul ocupat in topul riscului de catastrofe

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#statistici oameni ramasi fara case catastrofe, #ONU victime dezastre naturale, #tari dezastre naturale ONU , #ONU