Mercenari Blackwater trimisi pentru a-l rasturna pe Maduro? Specialist: Ar duce la un razboi civil in Venezuela

Marti, 30 Aprilie 2019, ora 10:59
11383 citiri
Mercenari Blackwater trimisi pentru a-l rasturna pe Maduro? Specialist: Ar duce la un razboi civil in Venezuela
Foto: Facebook/ Nicolas Maduro

Erik Prince, fondatorul controversate companii de securitate Blackwater si un sustinator proeminent al presedintelui american Donald Trump, ar fi initiat un plan de desfasurare a unei armate private pentru a ajuta la rasturnarea presedintelui socialist al Venezuelei, Nicholas Maduro, au declarat patru surse care au cunostinta despre acest demers, citate de Reuters.

Potrivit surselor citate, in ultimele cateva luni, Prince a cautat investitii si sprijin politic pentru o astfel de operatiune de la suporterii influentati de Trump si exilatii bogati din Venezuela.

In intalnirile private din Statele Unite si Europa, Prince a schitat un plan de a trimite un numar de 5.000 de mercenari in numele liderului de opozitie din Venezuela, Juan Guaido, potrivit unor declaratii facute de doua surse care au informatii direct din staff-ul lui Prince, potrivit Reuters.

O sursa a relatat ca Prince a organizat intalniri privind aceasta tema inca de la jumatatea lunii aprilie.

Oficialii neaga in serie

Purtatorul de cuvant al Consiliului National de Securitate de la Casa Alba, Garrett Marquis, a refuzat sa comenteze atunci cand a fost intrebat daca Prince si-a propus planul guvernului si daca a fost luat in considerare.

O persoana familiarizata cu strategia administratiei a spus ca administratia de la Casa Alba nu va sustine un astfel de plan.

Oficialii Opozitiei din Venezuela nu au discutat despre operatiunile de securitate cu Prince, a declarat purtatorul de cuvant al lui Guaido, Edward Rodriguez. Acesta nu a raspuns la intrebarile suplimentare puse de Reuters.

Guvernul Maduro nu a raspuns la o cerere de comentarii.

"Un plan periculos"

Experti americani si venezueleni in securitate au declarat pentru Reuters ca acest plan este unul periculos si ar putea duce la declansarea unui razboi civil.

Unul dintre venezuelenii aflati in exil, apropiat de Opozitie, s-a declarat de acord cu acest plan si a spus ca privatii contractati ar putea fi folositori, in cazul in care guvernul lui Maduro se prabuseste. Mercenarii ar putea oferi securitate pentru noua administratie.

Purtatorul de cuvant al lui Prince, Marc Cohen, a declarat in aceasta luna ca acesta "nu intentioneaza sa opereze sau sa implementeze o operatiune in Venezuela" si a refuzat sa raspunda la intrebari suplimentare.

Prince ar fi interesat

Lital Leshem - directorul relatiilor cu investitorii de la firma de capital privata a lui Prince, Frontier Resource Group - a confirmat anterior interesul lui Prince pentru operatiunile de securitate din Venezuela.

"El are o solutie pentru Venezuela, la fel cum are si o solutie pentru multe alte locuri", a spus ea, refuzand sa dea mai multe detalii despre propunerea sa.

De unde ar fi recrutati soldatii

Cele doua surse care au cunostinta directa cu planul lui Prince au declarat ca acesta cere sa se inceapa intai cu operatiunile de informatii si mai tarziu sa trimita 4.000-5.000 de soldati angajati din Columbia si alte natiuni din America Latina.

Mercenarii ar fi pentru a desfasura operatiuni de lupta si stabilizare a situatiei.

Pentru Prince, noteaza Reuters, acest plan ar insemna ultimul efort dintr-o lunga campanie de privatizare a razboiului. Mercenarii acestuia sunt in mai multe zone de conflict din Asia Centrala spre Orientul Mijlociu.

REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER, partidul condus de fostul premier Dacian Cioloș, anunță că a trimis o invitație la dialog colegilor de la USR, PMP și Forța Dreptei, filialele din București, în vederea găsirii...
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
#Erik prince Venezuela, #Erik Prince Maduro, #Blackwater Nicolas Maduro, #blackwater Venezuela, #Blackwater Trump , #Venezuela