Medici fara frontiere: Un tanc SUA ar fi distrus dovezile atacului asupra spitalului din Afganistan

Vineri, 16 Octombrie 2015, ora 20:23
2815 citiri
Medici fara frontiere: Un tanc SUA ar fi distrus dovezile atacului asupra spitalului din Afganistan
Foto: Twitter/MSF SUA

Organizatia Medici fara frontiere a anuntat joi ca SUA au incalcat o intelegere, intrand fortat cu un tanc prin portile inchise ale clinicii, fara a anunta in prealabil.

Organizatia sustine ca a fost informata doar dupa producerea incidentului, afirmand ca vehiculul de lupta era al unei echipe de ancheta a SUA si Afganistan, arata Fox News.

Incidentul este o violare a unei intelegeri incheiate anterior, prin care organizatia Medici fara frontiere ar fi trebuit sa fie notificata inainte de orice pas in ancheta legata de bombardarea clinicii din Kunduz, din 3 octombrie.

"Intrarea lor fortata si neanuntata a adus pagube proprietatii, a distrus potentiale dovezi si a cauzat stres si frica", se arata intr-un comunicat.

Raidul american asupra clinicii din Kunduz s-a soldat cu 10 morti din randul pacientilor si 12 din randul personalului medical. Intre timp, este posibil ca si alte doua persoane, ranite grav, sa fi murit, se mai arata in comunicat.

Seful Pentagonului: SUA isi recunosc greseala dupa bombardamentul asupra spitalului din Afganistan

Presa straina scrie ca americanii banuiau ca in clinica se ascundeau pakistanezi care lucrau cu talibanii, spitalul aflandu-se pe o harta cu astfel de puncte. Declaratia a fost facuta de un fost membru al Serviciilor Secrete pentru AP. Se credea ca spitalul este folosit astfel de catre talibani, drept centru de control, si ca in interiorul sau s-ar afla un adevarat arsenal de arme.

Insa organizatia Medici fara frontiere sustine ca nimeni din randul personalului medical nu este din Pakistan, condamnad atacul si catalogandu-l drept "crima de razboi". In plus, a afirmat ca in cladire nu se aflau nici arme, nici persoane inarmate.

Statele Unite amana retragerea trupelor din Afganistan

Organizatia sustine ca spitalul a fost "intentionat lovit", un "masacru premeditat". Insusi presedintele Obama a cerut scuze pentru bombardament, acesta fiind numit "o greseala" de catre comandantul fortelor americane si NATo din Afganistan, generalul John F. Campbell.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#dovezi distruse spital bombardat Afganistan, #tanc SUA distrus dovezi bombardament clinica, #bombardament spital Afganistan , #Afganistan