Marturii cutremuratoare ale transfugilor nord-coreeni care spun ca testele nucleare le-au distrus sanatatea

Duminica, 03 Decembrie 2017, ora 15:20
7024 citiri
Marturii cutremuratoare ale transfugilor nord-coreeni care spun ca testele nucleare le-au distrus sanatatea
Foto: Arhiva Hepta.ro

Transfugi nord-coreeni care au locuit in apropierea zonei in care se fac teste nucleare sustin ca sufera din cauza expunerii la radiatii si ca se tem pentru sanatatea familiilor lor, care sunt in continuare acolo.

Nbcnews.com prezinta, intr-un material despre situatia legata de testele nucleare din Coreea de Nord, marturiile unor transfugi, dar si opiniile unor specialisti.

Lee Jeong Hwa, o femeie de varsta mijlocie, cu inaltimea de aproximativ 1,5 metri, paseste schiopatand usor cu piciorul stang. Ea spune ca are permanent dureri. Insa in Coreea de Nord este si mai rau, adauga femeia, aflata la Seul, la sediul SAND, organizatie nonguvernamentala de aparare a drepturilor omului in Coreea de Nord.

"Au murit atat de multi oameni incat am inceput sa ii spunem boala fantoma. Credeam ca murim pentru ca suntem saraci si mancam prost. Acum stim ca din cauza radiatiilor", a spus ea.

Lee Jeong Hwa a incercat sa fuga din Coreea de Nord in 2003, insa a fost prinsa. In cele din urma, a reusit sa fuga din tara in 2010, parasindu-si locuinta din regiunea Kilju, in care se afla instalatia de testare nucleara Punggye-ri.

In ultimii sapte ani in care Lee a locuit in Coreea de Nord, liderul de atunci, Kim Jong Il, a testat doua bombe nucleare in apropierea locuintei femeii. Dupa moartea lui Kim, in 2011, mostenitorul sau, Kim Jong Un, a mai testat patru bombe. El sustine ca bomba testata in septembrie a fost una cu hidrogen.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, radiatiile pot afecta puternic functionarea tesuturilor si a organelor, in functie de nivelul de expunere. In doze mici, exista pe termen lung un risc de aparitie a cancerului.

Lee si alti transfugi sunt convinsi ca testele nucleare le-au afectat sanatatea. Dovezile stiintifice si opiniile expertilor nu sunt insa atat de concludente.

Ministerul sud-coreean al Unificarii i-a testat pe Lee si alti 29 de transfugi veniti din zona Kilju pentru a vedea daca prezinta contaminare radioactiva. Lee a declarat pentru NBC News ca a primit deja rezultatele testelor sale, iar acestea sunt negative.

Dincolo de marturiile femeii si ale altor transfugi, este dificil de dovedit ca radiatia este cauza unor boli raspandite, cum este cancerul, despre care refugiatii spun ca afecteaza numerosi locuitori din regiunea Kilju.

Sun Kune-yull, profesor de inginerie nucleara la Universitatea din Seul, spune ca de fapt cercetatorlor le lipsesc total informatiile: "Nu cred ca transfugii mint. Trebuie sa ii credem pe cuvant, dar nu prea am informatii pe care sa ma bazez".

Un purtator de cuvant al Institutului Coreean pentru Siguranta Nucleara a afirmat ca se presupune ca nivelul materialului radioactiv de la instalatia de testare nucleara subterana este excesiv, insa acest lucru este greu de confirmat.

Atat Lee cat si Rhee Yeong Sil, alta persoana care a fugit din Coreea de Nord, spun ca multi ani nu au stiut de ce nord-coreenii fac teste nucleare. Au ignorat cutremurele si au aflat adevarul abia dupa ce au parasit tara.

Rhee, care are aproximativ 60 de ani si a fugit din Coreea de Nord in 2013, spune ca locuia la doar cativa kilometri de instalatia de testare nucleara si ca o vecina a dat nastere acolo unui copil cu malformatii: "Nu ne puteam da seama care este sexul copilului pentru ca nu avea organe genitale. In Coreea de Nord, copiii cu malformatii sunt omorati, in general. Astfel ca parintii au omorat copilul".

Unele informatii oferite de Rhee si Lee cu privire la expunerea la radiatii sunt datate in anii 90 sau chiar 80, ceea ce atrage semne de intrebare cu privire la cauza contaminarii mediului si a imbolnavirii localnicilor.

Primul test nuclear al Coreei de Nord s-a semnalat in 2006, insa transfugii povestesc cum cu mult inainte izvoare au secat si ciupercile din zona au disparut.

Presedintele SAND, Choi Kyung, de asemenea transfug, insa nu din Kilju, crede ca activitatea militara din zona, dinaintea anului primului test, poate explica contaminarea din regiune.

Insa Ferenc Dalnoki-Veress, om de stiinta din Monterey, California, are indoieli in privinta faptului ca radiatiile ar fi distrus mediul si sanatatea localnicilor. El spune ca daca ar fi existar o scurgere de materie radioactiva, chiar de la prabusirea tunelului semnalata recent, dupa ultimul test, senzorii puternici din regiune ar fi detectat-o. Acelasi lucru este valabil si pentru testele anterioare, a adaugat Dalnoki-Veress.

La cateva zile dupa al saselea test, guvernul sud-coreean a anuntat ca a detectat urme de xenon, dar nu a fost in masura sa stabileasca daca a fost vorba despre testarea unei bombe cu hidrogen.

Ferenc Dalnoki-Veress spune ca este foarte putin probabil ca urmele de xenon sa provina de la Punggye-ri si este sceptic in privinta panzei freatice. Testarile in apropierea unor stanci saturate cu apa pot provoca aburi prin care sa ajunga in aer substantele contaminante. Iar acest lucru nu este in interesul nimanui, a mentionat el.

Lee si Rhee tin legatura cu familiile lor prin intermediul unor telefoane mobile care au fost duse pe ascuns din China in Coreea de Nord.

Rhee spune ca membrii familiei ei sunt bolnavi, au dureri de cap si stari de voma, insa niciun medicament nu ii ajuta. Ea este surprinsa ca in Coreea de Sud, nouasa casa, sunt aparate pana si drepturile animalelor. Insa in Coreea de Nord, spune femeia, sanatatea oamenilor este ignorata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#teste Coreea boli, #nordcoreeni bolnavi teste bombe , #Coreea de Nord