Pentagonul a anuntat ca grupul portavionului USS Theodore Roosevelt a intrat in Marea Chinei de Sud

Marti, 06 Aprilie 2021, ora 16:04
37832 citiri
Pentagonul a anuntat ca grupul portavionului USS Theodore Roosevelt a intrat in Marea Chinei de Sud
Grup aeronaval in Marea Chinei de Sud/Foto: Pixabay.com

Grupul aeronaval condus de portavionul USS Theodore Roosevelt (TRCSG) a intrat in Marea Chinei de Sud la 4 aprilie pentru a desfasura operatiuni de rutina, a comunicat marti marina militara americana, transmite Reuters.

Este pentru a doua oara cand acest grup naval intra in Marea Chinei de Sud in cadrul desfasurarii pe 2021 in zona de operatiuni a Flotei a 7-a americane, precizeaza U.S. Navy.

La 25 ianuarie, aceasta anunta ca grupul aeronaval condus de portavionul USS Theodore Roosevelt a intrat in Marea Chinei de Sud, cu obiectivul declarat de a promova libertatea de navigatie, intr-un moment in care Taiwanul semnala incursiuni ale unor avioane ale fortelor aeriene chineze in partea de sud-vest a zonei sale de identificare aeriana, ceea ce a provocat ingrijorarea Washingtonului.

Exercitiile americane de rutina constituie 'o demonstratie de forta ce nu favorizeaza pacea si stabilitatea in regiune', a reactionat ulterior purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe de la Beijing.

China revendica cvasitotalitatea insulelor din Marea Chinei de Sud si denunta in mod regulat operatiunile americane in acest sector, scena unei lupte pentru influenta intre Beijing si Washington.

Bombardierele strategice B-2 ale SUA au plecat din Insulele Azore pe fondul escaladarii tensiunilor dintre China si Taiwan

Pe 26 martie, Fortele Aeriene americane din Europa si Africa (US AFEA) au informat ca bombardierele strategice stealth, B-2 "Spirit" si-au incheiat participarea la misiunea "istorica" din zona arctica.

Aeronavele B-2 au aterizat, la 16 martie, pe aerodromul Lajes din Insulele Azore (Portugalia) si pe parcursul a 10 zile au executat mai multe zboruri in zona cercului polar, unde s-au antrenat impreuna cu bombardierele B-1 Lancer si avioanele F-35 ale Fortelor Aeriene norvegiene.

Pe 25 martie, avioanele B-2 Spirit din Aripa 509 Bombardament, au decolat de pe aerodromul Lajes, pentru misiunea finala de integrare, in cadrul celei mai recente desfasurari in Europa a Fortei de Bombardament (Bomber Task Force Europe - BTFE), a anuntat US AFEA.

Era de asteptat ca bombardierele sa ramana mai mult pe insulele portugheze din mijlocul Atlanticului de Nord si, deocamdata, nu se cunoaste unde au fost redislocate cele trei aeronave B-2. Dar, plecarea a avut loc in contextul in care, China a facut, in dimineata de 26 martie (ora Tai Pei) cea mai mare incalcare a spatiului aerian taiwanez.

Potrivit, declaratiilor anterioare ale liderilor militari americani, in acest an, bombardierele invizibile B-2 vor fi dislocate si in alte zone ale lumii, decat cele traditionale, pentru a mentine o prezenta constanta, dar imprevizibila pe tot globul.

Un numar de 20 de avioane militare chineze au intrat vineri, 26 martie, in spatiul aerian de aparare al Taiwanului, cea mai ampla incursiune raportata pana acum de Ministerul Apararii insulei, marcand o escaladare semnificativa a tensiunilor din stramtoarea Taiwanului, transmite Reuters.

Potrivit ministerului, fortele aeriene taiwaneze au desfasurat rachete "pentru a monitoriza" incursiunea din sudul zonei de identificare a apararii aeriene. Avioanele sale au avertiat avioanele chineze, inclusiv prin radio.

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Problemele financiare ale Rusiei se adâncesc. Băncile sunt mai atente la respectarea sancțiunilor
Problemele financiare ale Rusiei se adâncesc. Băncile sunt mai atente la respectarea sancțiunilor
Companiile petroliere din Rusia se confruntă cu întârzieri la plată de câteva luni, pentru ţiţeiul şi carburanţii livraţi, deoarece băncile din China, Turcia şi Emiratele Arabe Unite au...
#Statele Unite ale Americii, #China, #Marea Chinei de Sud, #Asia, #tensiuni , #stiri internationale