Pentagonul a anuntat ca grupul portavionului USS Theodore Roosevelt a intrat in Marea Chinei de Sud

Marti, 06 Aprilie 2021, ora 16:04
Autor: Teodor Serban
Pentagonul a anuntat ca grupul portavionului USS Theodore Roosevelt a intrat in Marea Chinei de SudGrup aeronaval in Marea Chinei de Sud/Foto: Pixabay.com

Grupul aeronaval condus de portavionul USS Theodore Roosevelt (TRCSG) a intrat in Marea Chinei de Sud la 4 aprilie pentru a desfasura operatiuni de rutina, a comunicat marti marina militara americana, transmite Reuters.

Este pentru a doua oara cand acest grup naval intra in Marea Chinei de Sud in cadrul desfasurarii pe 2021 in zona de operatiuni a Flotei a 7-a americane, precizeaza U.S. Navy.

La 25 ianuarie, aceasta anunta ca grupul aeronaval condus de portavionul USS Theodore Roosevelt a intrat in Marea Chinei de Sud, cu obiectivul declarat de a promova libertatea de navigatie, intr-un moment in care Taiwanul semnala incursiuni ale unor avioane ale fortelor aeriene chineze in partea de sud-vest a zonei sale de identificare aeriana, ceea ce a provocat ingrijorarea Washingtonului.

Exercitiile americane de rutina constituie 'o demonstratie de forta ce nu favorizeaza pacea si stabilitatea in regiune', a reactionat ulterior purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe de la Beijing.

China revendica cvasitotalitatea insulelor din Marea Chinei de Sud si denunta in mod regulat operatiunile americane in acest sector, scena unei lupte pentru influenta intre Beijing si Washington.


Bombardierele strategice B-2 ale SUA au plecat din Insulele Azore pe fondul escaladarii tensiunilor dintre China si Taiwan


Pe 26 martie, Fortele Aeriene americane din Europa si Africa (US AFEA) au informat ca bombardierele strategice stealth, B-2 "Spirit" si-au incheiat participarea la misiunea "istorica" din zona arctica.

Aeronavele B-2 au aterizat, la 16 martie, pe aerodromul Lajes din Insulele Azore (Portugalia) si pe parcursul a 10 zile au executat mai multe zboruri in zona cercului polar, unde s-au antrenat impreuna cu bombardierele B-1 Lancer si avioanele F-35 ale Fortelor Aeriene norvegiene.

Pe 25 martie, avioanele B-2 Spirit din Aripa 509 Bombardament, au decolat de pe aerodromul Lajes, pentru misiunea finala de integrare, in cadrul celei mai recente desfasurari in Europa a Fortei de Bombardament (Bomber Task Force Europe - BTFE), a anuntat US AFEA.

Era de asteptat ca bombardierele sa ramana mai mult pe insulele portugheze din mijlocul Atlanticului de Nord si, deocamdata, nu se cunoaste unde au fost redislocate cele trei aeronave B-2. Dar, plecarea a avut loc in contextul in care, China a facut, in dimineata de 26 martie (ora Tai Pei) cea mai mare incalcare a spatiului aerian taiwanez.

Potrivit, declaratiilor anterioare ale liderilor militari americani, in acest an, bombardierele invizibile B-2 vor fi dislocate si in alte zone ale lumii, decat cele traditionale, pentru a mentine o prezenta constanta, dar imprevizibila pe tot globul.

Un numar de 20 de avioane militare chineze au intrat vineri, 26 martie, in spatiul aerian de aparare al Taiwanului, cea mai ampla incursiune raportata pana acum de Ministerul Apararii insulei, marcand o escaladare semnificativa a tensiunilor din stramtoarea Taiwanului, transmite Reuters.

Potrivit ministerului, fortele aeriene taiwaneze au desfasurat rachete "pentru a monitoriza" incursiunea din sudul zonei de identificare a apararii aeriene. Avioanele sale au avertiat avioanele chineze, inclusiv prin radio.

 Articol citit de 37149 ori

  Citeste si:
  Comentarii
  RexMundi
  06.04.2021, 19:49
  serios ?
  ciumetii amerikani inca nu stiu ca jupanii asiei sunt chinezii ? scrie si in sfanta scriptura... ha ,ha ,ha
  z123456
  07.04.2021, 14:23
  ce vorbesti nea mondiale
  ti-au dat voie aia de la sputnik sa spui ca "jupanii asiei sunt chinezii"? Pai cu rusii cum ramane stimabile?
  A, am priceput, vrei sa spui ca rusii sunt stapanii universului. Am ghicit?
  RB2015
  06.04.2021, 22:01
  Combativ, combativ
  Si "eu carele credam ca o citisi numa' in carticia rosie a lu' Mao". Uite bre ca scrie is in "scriptuili de la academia de partid din Frunze". Da esti pliglot nu gluma vorbsti scris citest si muscalesca si bolsevica de balta si "dialectili han din Ciongpingili" Stai bine si cu "combativitatili" mai ciumete roshu
  erie
  06.04.2021, 16:46
  Trump a rezolvat toate problemele pe cale diplomatica...
  a retras trupele din zonele de conflict , era ptr pace ...acum cu Biden...vom vedea ...
  GANDITORUL
  06.04.2021, 20:04
  O glumă de milioane!
  Trumpismul si diplomatia sunt două concepte antagoniste.