Manifestatie anti-Putin: zeci de mii de oameni in strada, sute de arestari

Luni, 05 Martie 2012, ora 21:15 3016 citiri
Foto: RIA Novosti

La cateva ore dupa ce Vladimir Putin a lacrimat in fata sustinatorilor sai, anuntand ca este urmatorul presedinte al Rusiei, sute de protestatari au fost arestati din fata Comisiei Electorale Centrale din Moscova.

Aproape 20.000 de rusi au iesit in strada pentru a protesta fata de rezultatul alegerilor prezidentiale de duminica, in cadrul unui miting organizat de Opozitie, sub sloganul "Pentru alegeri libere".

Piata Puskinskaia era plina de oameni care scandau "Rusia fara Putin", pana cand forte ale politiei au intervenit in forta, dupa lasarea serii, arestand cel putin 100 de oameni.

Sky News anunta ca zeci de politisti au facut arestari la Moscova, dar si la Sankt Petersburg, un alt oras al Rusiei unde oamenii au iesit in strada impotriva premierului viitor presedinte.

Liderul miscarii "Cealalta Rusie", Eduard Limonov, a fost arestat la Moscova, anunta corespondentul AFP, citat de postul de televiziune.

"Alegerile de duminica au fost o farsa. Putin s-a numit singur presedinte. Trebuie sa continuam sa iesim in strada pana cand se va schimba ceva", a declarat Stanislav Jenov, un participant la miting, citat de RIA Novosti.

Alegeri in Rusia: Vladimir Putin, pentru a treia oara presedinte al Rusiei (Video)

Primaria a ezitat sa acorde autorizatie pentru protest si le-a refuzat organizatorilor dreptul de a organiza mitingul in locurile pe care le-ar fi dorit.

Abia dupa ce aproximativ 5.000 de persoane si-au anuntat participarea la manifestatie, pe Facebook, autoritatile din Moscova au decis sa faca un compromis.

La Sankt Petersburg, in piata din centrul orasului, s-au adunat aproximativ 800 de oameni, dupa anuntarea rezultatului alegerilor, 70 dintre ei fiind retinuti de politie.

Premierul Vladimir Putin, in varsta de 59 de ani, se intoarce la Kremlin pentru un al treilea mandat de presedinte. El a obtinut 63,6% din voturi, potrivit cifrelor finale anuntate de Comisia Electorala Centrala.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News